Liveblog coronavirus

liveblog
vrijdag 14 mei 2021 om 17:00
Coronavirus

Volg onze liveblog voor het actuele nieuws in onze gemeente rondom de coronacrisis.

Besmettingen in de gemeente Stadskanaal?

Bekijk het coronadashboard van de Rijksoverheid voor een actueel overzicht van het aantal positief geteste mensen in Stadskanaal.

Subsidieregelingen

Kijk op de speciale overzichtspagina voor subsidieregelingen waarin de gemeente een rol speelt.

17:00
Weekcijfers corona
vrijdag 14 mei

In de periode van 5 t/m 11 mei zijn er in de gemeente Stadskanaal 46 nieuwe besmettingen (170 per 100.000) gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2436 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal. 

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 890 nieuwe besmettingen gemeld (149 per 100.000) en zijn er 3 personen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 35.471 mensen besmet in onze provincie.

12:45
Steeds meer uitnodigingen voor coronavaccin verzonden
woensdag 12 mei

Heeft u een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie en wilt u zich laten vaccineren? Maak dan een afspraak op: www.coronavaccinatie-afspraak.nl De huisartsen en de prikkers op de GGD-locatie staan voor u klaar.

08:30
Vanaf 19 mei mogelijk meer versoepelingen
woensdag 12 mei

Gisteravond gaven Mark Rutte en Hugo de Jonge een persconferentie over de stand van zaken. De belangrijkste conclusie is dat het aantal ziekenhuisopnames daalt en dat daardoor waarschijnlijk vanaf 19 mei meer versoepelingen mogelijk zijn. Op 17 mei beslist het kabinet op basis van de cijfers of deze versoepelingen daadwerkelijk door kunnen gaan.

 

Wat is er aangekondigd?

 • Zwembaden en sportscholen kunnen weer open voor maximaal 30 personen per ruimte
 • Groepslessen mogen weer voor jongeren tot en met 17 jaar
 • Buiten sporten mag weer met maximaal 30 volwassenen
 • Pretparken, dierentuinen en andere buitenparken mogen weer open
 • Muziek-, dans- en toneelles kunnen weer doorgaan
 • Terrassen mogen langer open: van 6 tot 20 uur
 • Vanaf 15 mei vervalt het negatief reisadvies en wordt er per land gekeken wat veilige vakantielanden zijn

Op het reisadvies na, zijn alle versoepelingen dus onder voorbehoud van het besluit van maandag 17 mei. En hoe dan ook blijven de basisregels belangrijk: was uw handen, houd 1,5 meter afstand en blijf thuis en laat u testen bij klachten. Bekijk alle informatie over de versoepelingen en het coronavirus terug op de website van de Rijksoverheid.

10:15
Is uw reisdocument nog geldig?
maandag 10 mei

Nu de maatregelen versoepelen bestaat de kans dat we weer op vakantie kunnen naar het buitenland deze zomer. Mocht u op vakantie willen als dat mogelijk is, controleer dan al uw reisdocumenten op geldigheid. Is een document verlopen of verloopt deze binnenkort, maak dan op tijd een afspraak om dit document te vervangen. Door de coronamaatregelen is het mogelijk dat er langere wachttijden zijn in het gemeentehuis. Dit komt omdat we minder mensen tegelijk mogen toelaten. Verloopt uw reisdocument binnenkort? Vraag dán alvast een nieuw reisdocument aan. Mocht er een versoepeling komen in de reisbranche, dan kunnen wij de aanvragen voor nieuwe reisdocumenten beter verwerken en u voorzien van een nieuw reisdocument.

08:15
Weekcijfers corona
donderdag 6 mei

In de periode van 28 april t/m 4 mei zijn er in de gemeente Stadskanaal 74 nieuwe besmettingen (239 per 100.000) gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode 3 inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2390 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal. 

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1044 nieuwe besmettingen gemeld (172 per 100.000) en zijn er 6 personen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 34.581 mensen besmet in onze provincie. 

09:15
Vier Bevrijdingsdag online mee
woensdag 5 mei

Het Bevrijdingsfestival biedt op 5 mei een online programma aan van meer dan 200 optredens en activiteiten. Davina Michelle, Tino Martin en Jonna Fraser zijn tijdens deze online editie als Ambassadeurs van de Vrijheid verbonden aan de festivals. Iedereen kan de festivals gratis bezoeken via een livestream op www.bevrijdingsfestivals.nl.

12:45
Herdenkingsuitzending vanaf 20.00 uur
dinsdag 4 mei

Dit jaar is het niet mogelijk om de kransleggingen bij de oorlogsmonumenten in onze gemeente bij te wonen. Door de huidige coronacrisis is een alternatief bedacht. De burgemeester en wethouders leggen eerder een krans, de beelden ervan worden vanavond vanaf 20.00 uur uitgezonden op RTV1. Daarna is de uitzending terug te zien op ons Youtube-kanaal. Bekijk het hele programma alvast hier.

12:45
Geen persconferentie deze week
maandag 3 mei

De planning was dat het kabinet deze week weer nieuwe versoepelingen zouden aankondigen, maar dat is niet het geval. Deze week is er geen persconferentie. Dit betekent ook dat de versoepelingen die bij stap 2 van het openingsplan staan, minimaal één week worden uitgesteld.

13:30
Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten
donderdag 29 april

Heeft u als gevolg van de coronacrisis meer dan 30% van uw inkomen verloren? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een eenmalige tegemoetkoming TONK (Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten). Deze tegemoetkoming bedraagt maximaal € 2.500 per huishouden. Meer informatie en de voorwaarden in het nieuwsbericht op onze website.

10:15
Wanneer word ik gevaccineerd?
donderdag 29 april

Het vaccineren is op stoom, steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Wilt u weten wanneer u aan de beurt bent? In dit schema ziet u precies welk geboortejaar wanneer aan de beurt is. Ook ziet u in het schema welke vaccinatie u (waarschijnlijk) krijgt.

13:45
Weekcijfers corona
woensdag 28 april

In de periode van 21 t/m 27 april zijn er in de gemeente Stadskanaal 88 nieuwe besmettingen (268 per 100.000) gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2316 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1203 nieuwe besmettingen gemeld (206 per 100.000) en zijn er 4 personen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 33.537 mensen besmet in onze provincie.

11:00
Wmo-vervoer en hubtaxi rijden weer
woensdag 28 april

Nu de avondklok is beëindigd wordt de dienstverlening van Wmo-vervoer hervat. Het Wmo-vervoer en de hubtaxi zijn weer beschikbaar van 6.00 uur ‘s ochtends tot 1.00 uur ‘s nachts. De basisregels en maatregelen blijven voor alle reizigers gelden, ook als u gevaccineerd bent:

 • Maak geen gebruik van Wmo-vervoer als u klachten heeft. De chauffeur kan reizigers bij zichtbare klachten weigeren.
 • Maak alleen gebruik van het vervoer als het echt nodig is en u geen ander vervoer heeft.
 • Reis bij voorkeur buiten de spitsuren (7.00 tot 9.00 uur en 14.00 tot 16.00 uur).
 • Het is verplicht om een mondkapje te dragen.
 • Betaling kan alleen via automatische incasso, machtiging, (gepaste) contante betaling of indien aanwezig (contactloze) pinbetaling.
 • Boek uw reis bij voorkeur 24 uur van tevoren.

Bij vragen of onduidelijkheden kunt u contact opnemen met de vervoerder.

 

15:30
Weekcijfers corona
woensdag 21 april

In de periode van 14 t/m 20 april zijn er in de gemeente Stadskanaal 65 nieuwe besmettingen (250 per 100.000) gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2228 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1087 nieuwe besmettingen gemeld (180 per 100.000) en zijn er 4 personen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 32.334 mensen besmet in onze provincie.

08:15
Winkels en terrassen weer open
woensdag 21 april

Gisteravond was er weer een persconferentie. Daarin kregen we meer informatie over wanneer stap 1 van het openingsplan wordt gezet: 28 april. Op deze datum zijn de meerdere versoepelingen:

 • De avondklok wordt opgeheven (deze stopt op 28 april om 4.30 uur).
 • Het advies voor thuisbezoek verandert van 1 naar 2 personen per dag.
 • De terrassen mogen dagelijks open van 12.00 tot 18.00 uur. Aan een tafel mogen maximaal 2 personen zitten, tenzij het gaat om meer personen uit hetzelfde huishouden.
 • De winkels mogen weer klanten ontvangen zonder winkelafspraak. Er geldt wel een maximaal aantal bezoekers per winkel.
 • Op warenmarkten mogen ook weer niet-essentiële producten worden verkocht, zoals kleding en sieraden.
 • Studenten aan universiteiten en hogescholen mogen weer 1 dag per week les op locatie krijgen.
 • Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs zijn weer mogelijk.
 • Het maximaal aantal mensen bij een uitvaart wordt verhoogd naar 100.
10:30
Afspraak vaccinatie voor mensen van 67 en 68 jaar
dinsdag 20 april

Bent u geboren in 1953 of 1954? Dan kunt u vanaf nu online een afspraak maken voor een vaccinatie via coronatest.nl. Log in met DigiD en beantwoord de gezondheidsvragen. Daarna krijgt u een voorstel voor een datum en locatie.

08:00
Weekcijfers corona
donderdag 15 april

In de periode van 7 t/m 13 april zijn er in de gemeente Stadskanaal 86 nieuwe besmettingen (281 per 100.000) gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2163 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.


In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 987 nieuwe besmettingen gemeld (168 per 100.000) en zijn er 6 personen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 31.247 mensen besmet in onze provincie. 

08:45
Maatregelen blijven tot minimaal 28 april
woensdag 14 april

Gisteravond was er weer een persconferentie. Rutte en De Jonge deelden wat de status is van het virus. De situatie is nog steeds zorgelijk, daarom komen er nog geen versoepelingen. Alleen de buitenschoolse opvang gaat open per 19 april. Toch lijkt het einde nabij nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Het kabinet presenteerde een openingsplan met daarin de stappen richting heropening van de samenleving. Als de cijfers het toelaten, dan vervalt op 28 april de avondklok, kan men weer winkelen zonder afspraak en kunnen studenten weer naar school. De basisregels blijven voorlopig: was je handen, houd 1,5 meter afstand en blijf thuis en laat je testen bij klachten. Meer weten over het openingsplan? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

15:00
Afspraak vaccinatie voor mensen van 70 jaar of ouder
dinsdag 13 april

Bent u geboren in of vóór 1951? Dan kunt u vanaf nu online een afspraak maken voor een vaccinatie via coronatest.nl. Log in met DigiD en beantwoord de gezondheidsvragen. Daarna krijgt u een voorstel voor een datum en locatie.

11:15
GGD locatie Stadskanaal in gebruik door huisartsen
dinsdag 13 april

De huisartsen in onze gemeente starten tussen 10 en 22 april met het vaccineren van een deel van hun patiënten. Dat doen ze in discotheek Fox.Fox is op dit moment nog niet door de GGD in gebruik, want er is nog niet voldoende vaccin geleverd. Maar de locatie is al wel klaar voor gebruik. De uitnodiging voor deze vaccinatie hebben de mensen inmiddels via hun huisarts ontvangen. De tweede vaccinatie vindt plaats in juli. Meer informatie op onze website.

12:45
Weekcijfers corona
woensdag 7 april

In de periode van 31 maart t/m 6 april zijn er in de gemeente Stadskanaal 54 nieuwe besmettingen (268 per 100.000) gemeld door de GGD. Er is in deze periode 1 inwoner uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2077 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal. 


In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 998 nieuwe besmettingen gemeld (160 per 100.000) en zijn er 8 personen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 30.260 mensen besmet in onze provincie.

11:30
Gemeente steunt cultuursector
woensdag 7 april

Het college van Stadskanaal stelt 474 duizend euro beschikbaar voor ondersteuning van de cultuursector in de gemeente. Deze sector is hard getroffen door de coronacrisis. Het geld is afkomstig van het Rijk en is bedoeld om de cultuursector te ondersteunen en door de crisistijd te helpen. Alle culturele organisaties kunnen de steun tot 15 mei aanvragen. Meer informatie en het aanvraagformulier vindt u in dit nieuwsbericht.

11:00
Alleen naar Duitsland met negatieve coronatest
dinsdag 6 april

Vanaf vandaag heeft Duitsland ons land bestempeld als ‘hoog risico land’.  Daarom gelden er nu strengere regels voor bezoekers vanuit Nederland. U moet uw bezoek aanmelden en bij de grens een negatieve coronatest laten zien. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Eenmaal in Duitsland geldt een verplichting om 10 dagen in quarantaine te gaan. Deze periode wordt verkort naar 5 dagen als u tussentijds een negatieve coronatest doet.

Uitzonderingen:

 • Als u op doorreis bent en binnen 24 uur Duitsland verlaat, dan hoeft u uw bezoek niet aan te melden
 • Voor kinderen tot en met 5 jaar gelden er geen verplichtingen
 • U hoeft uw bezoek niet aan te melden en de negatieve test mag maximaal 72 uur oud zijn als u in Duitsland werkt of naar school gaat of als u werknemer bent van een transportbedrijf en op doorreis bent of een truck moet ophalen  

Bekijk alle coronamaatregelen per regio op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits).
Er geldt overigens ook vanuit Nederland een negatief reisadvies: reis alleen naar het buitenland als dit noodzakelijk is.

09:00
Weekcijfers corona
donderdag 1 april

In de periode van 24 t/m 31 maart zijn er in de gemeente Stadskanaal 77 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2023 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.   
In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1137 nieuwe besmettingen gemeld (196 per 100.000) en is er 1 persoon overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 29.300 mensen besmet in onze provincie.

08:00
Avondklok vanaf vandaag om 22.00 uur
woensdag 31 maart

De avondklok liep sinds de invoering vanaf 21.00 uur ’s avonds. Door de zomertijd heeft het kabinet besloten om deze vanaf vanavond in te laten gaan om 22.00 uur. Want het is langer licht en er zijn meer mensen op straat. Door de avondklok te verschuiven is de maatregel beter te handhaven.
De eindtijd blijft wel hetzelfde, dit is om 4.30 uur ‘s ochtends. Alle informatie over de avondklok vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 

12:30
Het coronavirus uitgelegd: rekenmodellen en het virus
dinsdag 30 maart

Vanmiddag om 16 uur start een online sessie waarin Jacco Wallinga, Susan van den Hof en Jaap van Dissel uitleggen wat het coronavirus is en hoe ze rekenmodellen hierop loslaten. Welke gegevens gebruikt het RIVM en wat voegt het toe aan de harde cijfers die al bekend zijn? Kijk vanmiddag mee op RIVM.nl.

11:00
Tijdens de avondklok naar het toilet op de camping? Dat kan gewoon
maandag 29 maart

Nu het voorjaar is en de vakanties worden geboekt, krijgen we regelmatig de vraag hoe het geregeld is met de avondklok op een camping. Wat als je naar het toilet moet als de avondklok is ingegaan? Het antwoord is simpel: dit kan gewoon, dit is een noodzakelijk bezoek. Daarbij is het de bedoeling dat u rechtstreeks naar de sanitaire ruimte loopt en weer terug. De essentie is dat u niet bij anderen op bezoek gaat en blijft hangen.

07:45
Weekcijfers corona
donderdag 25 maart

In de periode van 17 t/m 23 maart zijn er in de gemeente Stadskanaal 78 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD (211 per 100.000). Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1946 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.   
In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1075 nieuwe besmettingen gemeld (184 per 100.000) en zijn er 7 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 28.163 mensen besmet in onze provincie.

08:45
Geen versoepelingen door stijgende coronacijfers
woensdag 24 maart

Gisteravond gaven minister-president Rutte en minister de Jonge een persconferentie over de coronamaatregelen. Hoewel ze hoopten dit keer te versoepelen is de conclusie dat alle maatregelen worden verlengd. Ze blijven gelden tot en met 20 april. Het negatieve reisadvies voor het buitenland blijft gelden tot en met 15 mei. Er is wel één wijziging: de avondklok gaat vanaf woensdag 31 maart één uur later in, deze geldt dan van 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ‘s ochtends.

 

Op 13 april wordt opnieuw gekeken naar de maatregelen. Om in de zomer richting ‘normaal’ te gaan, zet het kabinet de komende tijd in op het vaccineren en meer testen.

 

10:00
Avondvierdaagse Stadskanaal verplaatst
maandag 22 maart

De avondvierdaagse in Stadskanaal is vanwege corona verplaatst van begin juni naar 7 t/m 10 september. In maart kunnen wandelfanaten wel stappen zetten, vanaf 29 maart staat de Avond4daagse – Home edition op het programma. Daarbij kan iedereen met behulp van een app een eigen avondvierdaagse samenstellen - tussen de eerste en de vierde dag mogen maximaal twee weken zitten. Meer informatie op de Facebookpagina van de avondvierdaagse.

13:00
GGD stopt tijdelijk met AstraZeneca
maandag 15 maart

Vanaf vandaag wordt tijdelijk (t/m 28 maart) niet meer gevaccineerd met AstraZeneca vanwege meldingen van trombose na een prik. Het is uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek. Het vaccin werd gebruikt voor het vaccineren van zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Iedereen die een afspraak heeft voor een vaccinatie met AstraZeneca wordt door de GGD afgezegd per sms of telefoon. De priklocatie in Veendam is gesloten, want hier werd alleen met dit vaccin gewerkt. Er wordt nog wel gevaccineerd met BioNTech/Pfizer en Moderna. Dus als u geen afmelding krijgt, dan gaat uw afspraak door. Wilt u meer weten over het AstraZeneca vaccin? Bekijk dan de vraag & antwoord op de website van de Rijksoverheid.

13:45
Tozo regeling en inkomstenbelasting 2020
dinsdag 2 februari

Afgelopen week zijn de jaaropgaven verstuurd naar inwoners die gebruik hebben gemaakt van de Tozo regeling.

Hierover komen ontzettend veel vragen binnen. Vooral over situaties waarin u gehuwd of samenwonend bent en uw partner géén Tozo heeft aangevraagd.

Hoe zit het?

Als u, als zelfstandige, een uitkering op grond van de Tozo heeft aangevraagd dan is de toekenning gebeurd aan u én uw partner. De Tozo is een bijstandsuitkering. De hoogte van een bijstandsuitkering wordt vastgesteld naar aanleiding van het gezamenlijk gezinsinkomen. Bij gehuwden en samenwonenden is het daarom niet mogelijk dat slechts één van de partners een uitkering krijgt. Daardoor ontvangen u en uw partner beide een jaaropgave.

Tijdens Tozo 1, die liep vanaf maart tot en met mei 2020, telde het inkomen van uw partner niet mee, maar wordt een deel van de verstrekte uitkering wel bij het inkomen van de partner opgeteld voor de Belastingdienst. Dit heeft in sommige gevallen gevolgen voor de aangifte. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

 

12:00
Basisscholen maandag 8 februari weer open
maandag 1 februari

Vanaf maandag 8 januari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open.

Dat heeft het kabinet zondag 31 januari besloten. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten. Groepen kinderen op de bso zijn niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de bso tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen zou leiden. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

13:15
Geen evenementen tot 1 juni 2021
dinsdag 26 januari

In de provincie Groningen zijn tot 1 juni geen grote evenementen. Dat is bekend gemaakt door de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. ‘De reden is dat het RIVM heeft aangegeven dat er tot zeker april maatregelen nodig zijn in de bestrijding van het coronavirus. Om alle inwoners duidelijkheid te geven is dit besluit genomen’, aldus voorzitter Koen Schuiling.

09:30
Avondklok vanaf zaterdag 23 januari
vrijdag 22 januari

De Kamer heeft gisteren ingestemd met een avondklok vanaf aanstaande zaterdag 23 januari 2021.

Dat betekent dat iedereen vanaf zaterdag tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Indien u noodzakelijkerwijs toch na 21:00 uur naar buiten moet, dan heeft u hiervoor een geldige verklaring nodig. Deze kunt u niet aanvragen via de gemeente, maar kunt u downloaden via de site van de Rijksoverheid. Dat geldt ook voor werkgeversverklaringen.
Meer informatie? Kijk op de site van de Rijksoverheid over de avondklok.

16:45
Tozo regeling voor ondernemers
donderdag 17 december

Bent u zelfstandig en getroffen door de maatregelen?

Kijk dan of u in aanmerking komt voor de Tozo regeling en hoe u deze regeling kunt aanvragen.
Wilt u altijd de meest actuele informatie over regelingen voor ondernemers? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

 

13:30
Loket derde aanvraagperiode NOW vanaf vandaag geopend
maandag 16 november

Werkgevers die gebruik willen maken van de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen bij UWV. Ze kunnen een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december 2020.

De voorwaarden zijn op een aantal punten afwijkend ten opzichte van de vorige periode. Het is voor u als werkgever van belang u zich van te voren goed informeert, zodat de aanvraag in één keer goed en volledig ingevuld wordt. Op de website van het UWV is alle informatie te vinden. Aanvragen voor de derde periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 13 december 2020.