Liveblog coronavirus

liveblog
maandag 23 november 2020 om 09:30
Coronavirus

Volg onze liveblog voor het actuele nieuws in onze gemeente rondom de coronacrisis.

Besmettingen in de gemeente Stadskanaal?

Bekijk het coronadashboard van de Rijksoverheid voor een actueel overzicht van het aantal positief geteste mensen in Stadskanaal.

09:30
Laten we met elkaar de drukte in deze decembermaand spreiden
maandag 23 november

We blijven zoveel mogelijk thuis en willen het daarom extra gezellig maken de komende feestdagen. Gaat u inkopen doen voor 5 december of de kerstdagen?

Hou er dan rekening mee dat winkelen in aanloop naar de feestdagen dit jaar anders dan anders is. Hou hier rekening mee:

• Doe doelgericht aankopen en vermijd drukte.
• Doe uw aankopen en boodschappen ook eens in de ochtend of doordeweeks.
• Ga vooral naar winkels dichterbij huis.
• Kom zoveel mogelijk alleen.
• Houd 1,5 meter afstand en draag een mondkapje.
• Bestel online als u ziek of in quarantaine bent, dat kan vaak ook bij lokale winkeliers.

12:15
Geef online uw mening door
vrijdag 20 november

Het ontwerp van de Oude Markt is klaar. Graag willen we weten wat u van het ontwerp van de Oude Markt vindt. Door de maatregelen is het niet mogelijk een informatiebijeenkomst te organiseren. Daarom hebben we een filmpje gemaakt waarin landschapsarchitect Frans Beune het ontwerp uitlegt. Daarna kunt u de online vragenlijst invullen. U vindt alle informatie op de website van Centrumvernieuwing: www.centrumvernieuwing.nl/enquete

11:15
Gedeeltelijke lockdown gaat verder
woensdag 18 november

Het aantal coronabesmettingen daalt. Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet. Daarom is het van belang dat de gedeeltelijke lockdown doorgaat. Vanaf donderdag 19 november 00.00 uur is een aantal regels versoepeld:

 • Musea, theaters, zwembaden, buurthuizen, bioscopen en pretparken mogen weer open
 • Per dag mag u thuis maximaal 3 mensen ontvangen van 13 jaar en ouder
 • In binnenruimtes mogen maximaal 30 personen samenkomen
 • In groepsverband buiten mogen maximaal 4 personen samen zijn
 • Bij uitvaarten mogen maximaal 100 mensen aanwezig zijn
 • Vanaf 18 jaar mag sporten op 1,5 meter afstand met maximaal 4 personen
 • Supermarkten mogen ook na 20.00 uur nog open zijn

Vanaf 1 december kunnen personen ook getest worden als zij geen klachten hebben, maar wel risico hebben gelopen op een besmetting. Dus als de CoronaMelder-app een melding geeft over een besmettingsrisico, of als iemand naar voren komt uit het bron- en contactonderzoek. Vanaf dat moment gaat diegene in quarantaine. Na 5 dagen kan die persoon zich laten testen. Bij een negatieve test hoeft de persoon niet meer in quarantaine.

Een volledig overzicht van de maatregelen leest u in het nieuwsbericht van de Rijksoverheid.

13:30
Loket derde aanvraagperiode NOW vanaf vandaag geopend
maandag 16 november

Werkgevers die gebruik willen maken van de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen bij UWV. Ze kunnen een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december 2020.

De voorwaarden zijn op een aantal punten afwijkend ten opzichte van de vorige periode. Het is voor u als werkgever van belang u zich van te voren goed informeert, zodat de aanvraag in één keer goed en volledig ingevuld wordt. Op de website van het UWV is alle informatie te vinden. Aanvragen voor de derde periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 13 december 2020.

17:00
De Sint komt digitaal in Stadskanaal
donderdag 12 november

Op zaterdag 14 november is de Sint om 16.30 uur live te zien via internet met een Sinterklaasquiz. Alle basisschoolkinderen kunnen hieraan meedoen. Op initiatief van Centrum Stadskanaal komt Sinterklaas samen met ReporterPiet en SidekickPiet bij de kinderen thuis. Tijdens deze speciale uitzending zal Sinterklaas de kinderen toespreken en bijpraten.

Wil je meedoen met de quiz? Hoe het werkt lees je in het nieuwsbericht.

11:30
Sint Maarten gaat door
dinsdag 10 november

Veiligheidsregio Groningen heeft besloten dat, ondanks de verscherpte coronamaatregelen, Sint Maarten dit jaar door kan gaan. Het lopen langs de winkels gaat, in overleg met de gemeente, dit jaar niet door. Er zijn wel een paar richtlijnen opgesteld zodat het lampion lopen zo veilig mogelijk gebeurd. Deze zijn te lezen op www.stadskanaal.nl/sintmaarten.

11:00
GGD Groningen opent corona-testlocatie in Stadskanaal
dinsdag 10 november

GGD Groningen opent met ingang van woensdag 11 november een corona-testlocatie in de gemeente Stadskanaal. Deze testlocatie bevindt zich aan Glasblazer 4 in Stadskanaal en is de vijfde GGD-testlocatie in de provincie Groningen. Testen is alleen mogelijk als men klachten heeft. Een afspraak hiervoor maken kan online via coronatest.nl of telefonisch via 0800-1202. De testlocatie bestaat uit testkamers en is open van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.30 uur. Lees ook het nieuwsbericht hierover.

 

08:00
Tijdelijk zwaardere maatregelen in gedeeltelijke lockdown
woensdag 4 november

De besmettingscijfers dalen voorzichtig, maar dat is niet genoeg, dat stelden minister-president Rutte en minister De Jonge gisteravond in hun persconferentie. Daarom zijn er extra tijdelijke maatregelen aangekondigd. Deze maatregelen gaan vanavond om 22.00 uur in en gelden tot en met 18 november:

 • Alle publiek toegankelijke locaties zijn gesloten. Zoals musea, theaters, sexclubs, casino's, bioscopen, pretparken, dierenparken, zwembaden en bibliotheken
 • Buiten mag een groep uit maximaal 2 mensen bestaan
 • In huis mag u maximaal 2 mensen ontvangen
 • Groepslessen zijn verboden
 • Op bruiloften mogen maximaal 20 bezoekers komen en bij uitvaarten 30

Verder adviseert het kabinet dringend om zo veel mogelijk thuis te blijven en de komende tijd ( in ieder geval tot half januari) niet naar het buitenland te reizen. Hier vindt u het volledige overzicht van de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd. Op 17 november is weer er een nieuwe persconferentie.

 

Op 17 november is er een nieuwe persconferentie

14:00
Mondkapjes belanden vaker op straat
dinsdag 3 november

Steeds vaker zien we mondkapjes als zwerfvuil op straat. Er is bovendien onduidelijkheid over hoe je zo'n mondkapje nu moet scheiden. Het verlossende antwoord: ieder mondkapje hoort in de grijze container. Ook als deze gemaakt is van katoen, want het gaat om een beschermingsmiddel. Sluit de zak waarin je het weggooit goed af, om verspreiding van het virus te voorkomen.

 

 

 

10:00
Yvonne Van Mastrigt en Johan Hamster te gast bij 1 op Vrijdag
maandag 2 november

Na de stad Groningen had Stadskanaal vorige week het meeste aantal besmettingen in de provincie. Hoewel de cijfers klein zijn in vergelijking met de randstad, zijn ze wel een reden tot zorg. Afgelopen vrijdag waren burgemeester Yvonne van Mastrigt en wethouder Johan Hamster te gast bij 1 op Vrijdag om hun zorgen te delen en naleving van de maatregelen te benadrukken. Kijk hier het interview terug.

 

 

 

10:30
Oproep burgemeester: "Weet waar uw kinderen buiten uithangen"
dinsdag 27 oktober

“We moeten het met elkaar doen, kop d’r veur!” Burgemeester Yvonne van Mastrigt roept in deze video inwoners op de maatregelen vol te houden en samen corona te bestrijden.

09:00
Digitaal koffiemoment pleegouders met Johan Hamster
dinsdag 27 oktober

Voor meer dan 23.000 kinderen in Nederland is een veilig en stabiel thuis niet vanzelfsprekend. In de Week van de Pleegzorg staan we stil bij de duizenden gezinnen die deze kinderen een liefdevol thuis bieden. Dit gebeurt jaarlijks met een koffiemoment tussen pleegouders en wethouder Johan Hamster. Ook dit jaar gaat dit koffiemoment door, op donderdag 29 oktober om 10.00 uur, maar dan online wegens de geldende coronamaatregelen. Pleegouders kunnen zich nog aanmelden.

10:30
Veelgestelde vragen over het gebruik van Buurthuizen in Coronatijd
vrijdag 23 oktober

Antwoorden op de veelgestelde vragen over het gebruik van buurthuizen in coronatijd leest u op de website van Groninger Dorpen.
De inhoud van deze pagina is afgestemd met de Veiligheidsregio Groningen.

 

 

11:30
Voorstellingen Geert Teis geannuleerd t/m 11 november
donderdag 22 oktober

Door de geldende coronamaatregelen mag theater Geert Teis niet meer dan 30 mensen ontvangen. Door deze maatregel zijn alle voorstellingen tot en met 11 november 2020 geannuleerd. De voorstellingen worden zoveel mogelijk verplaatst. Klanten die tickets hebben gekocht voor een voorstelling worden op de hoogte gebracht van de verplaatsing of definitieve annulering.

13:00
Wat zijn de richtlijnen voor groepen?
woensdag 21 oktober

Er is veel verwarring over de nieuwe maatregelen voor groepen. Hoeveel mensen mag je thuis ontvangen en tellen kinderen ook mee? Daarom een opheldering van de regels:

 • Ontvang thuis maximaal 3 gasten per dag. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • In andere ruimtes binnen mogen maximaal 30 mensen samen zijn als iedereen 1,5 meter afstand kan houden. Hierbij tellen kinderen mee.
 • U mag met een groep van maximaal 4 mensen samen afspreken, bijvoorbeeld in een bioscoop. Of met alle mensen die bij uw huishouden horen, dit kunnen meer dan 4 personen zijn.
  Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
 • Buiten mogen maximaal 4 personen samen zijn of alle mensen die bij 1 huishouden horen. Kinderen tot en met 12 jaar tellen niet mee.
15:00
Pas op voor nepnieuws
dinsdag 20 oktober

Door het hele land worden folders, flyers en brochures verspreid met artikelen over het coronavirus. Steeds vaker zien we hierin foutieve informatie. Pas op voor nepnieuws en ga voor actuele informatie over het virus naar de website van de Rijkoverheid.

14:00
Consultatiebureau Onstwedde wordt tijdelijk verplaatst
woensdag 14 oktober

Het consultatiebureau in De Bolster in Onstwedde wordt tot de zomer van 2021 verplaatst naar het consultatiebureau aan de Aziëlaan in Stadskanaal. Deze verplaatsing is gebaseerd op het advies van de GGD dat eerder is gegeven aan het consultatiebureau en de gemeente. De verplaatsing is nodig om de veiligheid van kinderen, ouders en medewerkers te garanderen in deze tijd van corona (en de geldende maatregelen). De betrokken ouders worden door de GGD geïnformeerd.

 

10:30
Gedeeltelijke lockdown vanaf vandaag
woensdag 14 oktober

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk, dat is de conclusie na de persconferentie van minister-president Rutte en minister De Jonge gisteravond. Naast de maatregelen die we al kennen, zijn dit de belangrijkste nieuwe maatregelen vanaf vandaag:

 • De horeca sluit voor 4 weken
 • De sportcompetities op amateurniveau worden stilgelegd
 • Niet meer dan 3 mensen per dag op bezoek
 • Na 20.00 uur geen verkoop van alcohol meer

Bekijk het volledige pakket van maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

12:30
App CoronaMelder vanaf zaterdag beschikbaar
woensdag 7 oktober

Vanaf aankomende zaterdag (10 oktober) is de app CoronaMelder voor iedereen beschikbaar. Deze app waarschuwt mensen die in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is. Het gebruik van de app is vrijwillig en maakt gebruik van Bluetooth. In verschillende regio's is de app met succes getest, waardoor deze nu landelijk beschikbaar wordt. Vanaf zaterdag te downloaden in de Google Play Store en App Store van Apple.

13:30
Lijst met nieuwe maatregelen is nepnieuws
dinsdag 6 oktober

Op sociale media gaat sinds gisteren een lijst rond met nieuwe besluiten coronamaatregelen. Er staat onder andere in dat sportwedstrijden op amateurniveau per 9 oktober worden verboden. Het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat weten dat dit onjuiste informatie is, het is nepnieuws.

12:00
Vanaf 1 oktober Tozo 3 voor zelfstandig ondernemers
vrijdag 2 oktober

Vanaf 1 oktober 2020 is het voor u als zelfstandig ondernemer mogelijk om een aanvraag te doen op grond van Tozo 3.

Tozo staat voor Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers en ondersteunt zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, zodat zij een betere kans hebben om hun bedrijf te kunnen voortzetten.

Meer informatie kunt u vinden in dit nieuwsbericht.

11:00
Opening verkeersplan geannuleerd
donderdag 1 oktober

De opening van het verkeerplan op donderdag 8 oktober in theater Geert Teis gaat niet door. Naar aanleiding van de persconferentie op dinsdag 28 september waarin de maatregelen rondom het coronavirus zijn aangescherpt is besloten het evenement niet door te laten gaan. De bedoeling is om bij de afronding van het gehele project Centrumvernieuwing alsnog aandacht te besteden aan het fietsvriendelijke verkeersplan.

Op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de centrumvernieuwing Stadskanaal? Kijk op onze website: www.centrumvernieuwing.nl.

10:30
Ambtenaren werken vanuit huis
donderdag 1 oktober

Deze week zijn zoals u weet de coronamaatregelen aangescherpt, ook de richtlijn voor het thuiswerken is aangepast van ‘zoveel mogelijk thuiswerken’ naar ‘thuiswerken, tenzij’. Dit betekent dat ambtenaren alles vanuit huis doen, tenzij het niet anders kan. Zolang deze maatregel geldt zijn er weinig mensen aan het werk op het gemeentehuis. De dienstverlening gaat uiteraard nog steeds door, maar wel uitsluitend op afspraak en waar mogelijk digitaal. Heeft u een vraag? Bel of mail ons dan gerust.

14:30
Nieuwe maatregelen vanaf 18.00 uur
dinsdag 29 september

Gisteravond hebben minister-president Rutte en minister De Jonge nieuwe maatregelen aangekondigd. Dit is nodig omdat het aantal besmettingen in het hele land snel oploopt. De nieuwe regels gelden vanaf vanavond (29 september) 18.00 uur en gelden drie weken. Daarna bekijken ze opnieuw de ontwikkeling van het virus en worden de maatregelen verlengd of aangepast. Bekijk in dit nieuwsbericht zijn alle maatregelen op een rij gezet.

12:00
Klachten? Plan dan geen afspraak of annuleer per mail
dinsdag 29 september

Bent u positief getest op corona of heeft u klachten zoals verkouden, niezen, benauwdheid of koorts? Plan dan geen afspraak bij ons in. Dat geldt ook als één van uw huisgenoten positief getest is of klachten heeft zoals benauwdheid en koorts. Wanneer u al een afspraak bij ons heeft gemaakt, vragen wij u deze te annuleren. Dat doet u via de bevestigingsmail die u van ons heeft ontvangen bij het maken van de afspraak. In deze mail staat een link waarmee u de afspraak kunt afzeggen.

09:00
Brief VRG aan onze winkeliers
maandag 28 september

De voorzitter van onze Veiligheidsregio, Koen Schuiling, heeft de ondernemers een brief gestuurd waarin hij ze bedankt voor het vele werk om het mogelijk te maken veilig te kunnen winkelen. De getoonde creativiteit is van grote waarde voor het welzijn van de samenleving. Hij ziet echter dat de situatie verandert: het aantal besmettingen in onze provincie loopt snel op en het naleven van de regels verslapt. Hij roept de ondernemers daarom op om de maatregelen rond de winkels en bedrijfspanden aan te scherpen en toe te zien op het naleven van de regels. U kunt daar bij helpen: winkel zo veel mogelijk alleen, houd afstand en betaal zoveel mogelijk met pin. Als gemeente ondersteunen we die oproep. Samen staan we voor de opgave om Groningen en Nederland gezond en veilig te houden.

09:00
Nieuwe noodverordening van kracht
maandag 28 september

Na de aankondiging van de nieuwe maatregelen, betekent het ook dat er een nieuwe noodverordening van kracht is vanuit Veiligheidsregio Groningen. Deze is gisteravond om 18.00 uur ingegaan.

18:00
Nieuwe lokale maatregelen in de provincie Groningen
vrijdag 25 september

Zojuist heeft de voorzitter van Veiligheidsregio Groningen aanvullende maatregelen aangekondigd voor onze provincie. Deze zijn komende zondag 27 september vanaf 18.00 uur van kracht.

17:45
Brief van VRG aan onze sportverenigingen
vrijdag 25 september

De voorzitter van onze Veiligheidsregio, Koen Schuiling, heeft de sportverenigingen een brief gestuurd waarin hij ze bedankt voor het vele werk om het mogelijk te maken veilig te kunnen sporten. De clubliefde en hart voor de samenleving zijn van grote waarde voor het welzijn van de samenleving. Hij ziet echter dat de situatie verandert: het aantal besmettingen in onze provincie loopt snel op en het naleven van de regels verslapt. Hij roept de verenigingen daarom op om de maatregelen rond de sportcomplexen aan te scherpen en toe te zien op het naleven van de regels. U kunt daar bij helpen door de aanwijzingen op te volgen. Als gemeente ondersteunen we die oproep. Samen staan we voor de opgave om Groningen en Nederland gezond en veilig te houden.

14:00
Zondagmiddagactiviteiten SHC weer van start
woensdag 23 september

Op zondag 4 oktober gaan de zondagmiddagactiviteiten van het Streekhistorisch Centrum (SHC) weer van start. Ondanks corona, waardoor het laatste deel van het voorjaarsprogramma abrupt moest worden afgebroken, is er een nieuw programma op te zetten waarbij zoals elk jaar weer elke week wat te doen is. Vanwege de beperkende maatregelen, zijn er wel een paar dingen veranderd. De activiteiten vinden bijvoorbeeld plaats in de bibliotheek in Stadskanaal. In het SHC is onvoldoende ruimte om alle belangstellenden op 1,5 meter afstand van elkaar te laten zitten. In de bibliotheek is een ruime locatie met goede voorzieningen om de lezingen en presentaties te laten plaatsvinden.

Reserveren voor de activiteiten is noodzakelijk. Dat kan via de website van het SHC waar iedereen ook meteen kan afrekenen.

11:30
Ambtenaren gemeente besmet met corona
dinsdag 22 september

De afgelopen dagen werd bekend dat vier medewerkers van de gemeente Stadskanaal positief zijn getest op Corona. In afwachting van de uitkomsten van een bron- en contactonderzoek gaan twee collega’s uit voorzorg in thuisquarantaine. In dit nieuwsbericht leest u er meer over.

15:30
Voorrang bij teststraten voor zorg- en onderwijspersoneel
maandag 21 september

Zorg- en onderwijspersoneel krijgen vanaf vandaag voorrang bij testen op corona. Hiermee wil het kabinet de druk op het onderwijs en de zorg verminderen door uitval van personeel.

11:00
Vrijdagavond persconferentie Rutte
donderdag 17 september

Morgenavond geeft minister-president Rutte een persconferentie over het coronavirus. Deze conferentie is vervroegd gezien het aantal besmettingen in Nederland snel stijgt. Naar verwachting worden er extra (lokale) maatregelen aangekondigd.

16:30
Stijging aantal besmettingen
woensdag 16 september

Het aantal besmettingen in de provincie stijgt, met name in de stad Groningen, Veendam en Stadskanaal. Dit blijkt uit cijfers van het RIVM. De cijfers zijn nog steeds laag ten opzichte van het landelijk gemiddelde, maar zijn wel een waarschuwing om ons aan de maatregelen te houden. Hou daarom 1,5 meter afstand tot anderen, was de handen regelmatig en blijf thuis bij klachten.

15:45
Coronamaatregelen in de horeca
woensdag 9 september

De horecazaken in de gemeente Stadskanaal hebben maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. U kunt hierbij helpen door de regels en de hygiënemaatregelen, zowel binnen als buiten, te volgen. De belangrijkste zaken zijn: u dient altijd te reserveren, u wordt bij binnenkomst gevraagd of u gezond bent en u wordt gevraagd uw contactgegevens te geven voor contactonderzoek door de GGD als blijkt dat er een besmetting is. Volg bovendien altijd de aanwijzingen in de horecagelegenheden op voor bijvoorbeeld de looproutes of het gebruik van de sanitaire voorzieningen. En natuurlijk: hou altijd 1,5 meter afstand (ook buiten)!

 

Alle ondernemers, beheerders en exploitanten van de eet- en drinkgelegenheden (inclusief lunchrooms, broodjeshuizen, (sport)kantines en standplaatsen zoals bijvoorbeeld patatkramen) in onze gemeente moeten deze maatregelen vanwege de noodverordening volgen. Help ze hierbij!

15:30
Corona in begrijpelijke taal
dinsdag 8 september

Het is de Week van Lezen en Schrijven van 7 t/m 13 september. Voor veel mensen is alle informatie over het coronavirus veel en moeilijk. Deze informatie zou begrijpelijk moeten zijn voor iedereen. Daarom heeft de Stichting Lezen en Schrijven de persconferenties over corona in eenvoudige taal geschreven.

13:30
Spoedeisende hulp Refaja weer open
woensdag 2 september

De basisspoedposten op de Treant-ziekenhuislocaties Bethesda in Hoogeveen en Refaja in Stadskanaal zijn sinds gisteren weer volledig open. Wegens het coronavirus waren de spoedposten 's avonds gesloten, maar inmiddels kunnen patiënten zich, na verwijzing van de huisarts, weer 7 dagen per week melden tussen 8 en 22 uur.

10:00
Een half jaar COVID-19 in Nederland
woensdag 2 september

Gisteravond gaven minister-president Rutte en minister De Jonge een persconferentie. Deze stond al gepland om terug te blikken op 6 maanden corona, maar is vooral gebruikt om te vertellen wat de huidige stand van zaken is. Er zijn verder geen versoepelingen of maatregelen aangekondigd, de oproep is om ons zoveel mogelijk aan de huidige maatregelen te houden. Bekijk de belangrijkste punten uit de persconferentie in deze samenvatting.

09:00
Groningen HartVeilig hervat reanimatietrainingen
maandag 31 augustus

Vanaf 1 september hervat de stichting HartVeilig Groningen de BLS-cursussen, bestaande uit de basis reanimatie en herhaling. Deze waren vanaf half maart afgelast wegens het coronavirus. Door de ontwikkelingen en de huidige maatregelen is het weer mogelijk om de trainingen aan te bieden. De komende weken bekijkt de stichting of er meer cursussen mogelijk zijn. Geef je op via de website van stichting HartVeilig Groningen

10:30
Inloopuren voor vragen over quarantainelocatie azc Musselkanaal
woensdag 26 augustus

Afgelopen weekend zijn ongeveer 50 positief geteste inwoners van het azc in Delfzijl in quarantaine geplaatst in het binnenkort te openen azc in Musselkanaal. De locatie wordt maximaal 17 dagen, tot 8 september, hiervoor ingezet. De meestgestelde vragen en antwoorden zijn in het nieuwsbericht op een rij gezet. Er is ook een mogelijkheid om langs te komen met vragen tijdens de inloopuren.

15:30
Aangepaste versie noodverordening van kracht
maandag 24 augustus

Er is een nieuwe versie van de noodverordening gepubliceerd, deze is vanaf 21 augustus van kracht. In deze noodverordening zit een kleine wijziging ten gunste van introductie-activiteiten van studentenverenigingen. Bekijk hier het volledige document.

13:00
Certe verruimt openingstijden
maandag 24 augustus

Vanaf 1 september worden de openingstijden van de locatie Regiopost de Venen in Stadskanaal verruimd. De post is dan op werkdagen geopend tot 16.30 uur in plaats van tot 15.00 uur. Hierdoor kunnen er meer mensen terecht. Let wel dat Certe alleen op afspraak werkt. Dit doen ze om wachtrijen en volle wachtkamers te voorkomen en om de patiëntveiligheid te kunnen garanderen. Maak een afspraak via www.certe.nl.

13:00
Aangepaste spelweek Musselkanaal groot succes
woensdag 19 augustus

In de week van 10 t/m 14 augustus heeft Welstad, in samenwerking met een team vrijwilligers, een aangepaste spelweek 2020 georganiseerd. Vanwege coronamaatregelen werden er begin van de zomer op veel plekken spelweken afgelast. Door een aangepast programma kon de spelweek van Musselkanaal doorgang vinden. Kinderen tot 12 jaar konden zich opgeven om mee te doen aan de verschillende activiteiten op verschillende locaties in Musselkanaal. Voor de kleinere kinderen waren er een speurtocht, een knutselmiddag en was er in samenwerking met de bibliotheek een activiteit waar robots werden geprogrammeerd. De oudere jeugd heeft in drie dagen een huttendorp gerealiseerd. Vrijdag werd deze spelweek 2020 afgesloten met een waterspektakel. Ondanks de benodigde aanpassingen was de spelweek een groot succes.

 

09:30
Zorgen bij kabinet over ontwikkelingen corona
woensdag 19 augustus

Gisteravond gaven minister-president Rutte en minister De Jonge een persconferentie waaruit bleek dat ze zich zorgen maken over de huidige ontwikkelingen van het coronavirus. Ze nemen daarom maatregelen om de groei zoveel mogelijk in te dammen. De belangrijkste conclusies:

 • Beperk het aantal bezoekers thuis tot maximaal 6
 • Thuisquarantaine gaat van 14 naar 10 dagen
 • Thuiswerken blijft ook na 1 september de norm

Alle informatie over de persconferentie van gisteravond vindt u op de website van de Rijksoverheid.

08:00
Bibliotheken verruimen openingstijden
dinsdag 18 augustus

De bibliotheken in onze gemeente zijn weer ruimer geopend. De openingstijden waren beperkt vanwege het coronavirus en de zomervakantie. De coronamaatregelen worden nog steeds gehanteerd, maar er wordt ook versoepeld. Zo hoeven de ingeleverde boeken bijvoorbeeld niet meer in quarantaine. Lees meer over de maatregelen en de openingstijden per vestiging op de website van Biblionet.

09:30
Vakantiespelweek Onstwedde gaat niet door
woensdag 12 augustus

Al bijna 60 jaar is het een traditie in Onstwedde: de vakantiespelweek. Het zou deze week beginnen, maar dit jaar gaat het niet door wegens het coronavirus.Toch is er nog wel een feest voor kinderen vandaag en morgen. Bekijk de activiteiten op de website van de organisatie.

12:00
Aangepaste noodverordening na persconferentie Rutte
dinsdag 11 augustus

Na de persconferentie van minister-president Rutte op donderdag is de noodverordening aangepast. De belangrijkste wijziging: een ondernemer van een eet- en drinkgelegenheid of buitenterras is verplicht om gasten te vragen of zij de GGD toestemming geven om contact op te nemen wanneer zij groot risico op besmetting hebben gelopen. Daarvoor moet de ondernemer vragen naar de volledige naam, het e-mailadres en telefoonnummer. Bekijk hier de volledige noodverordening.

11:00
Buurtbussen rijden niet tot 1 september
maandag 10 augustus

De buurtbussen in de provincie Groningen, die worden gereden door vrijwilligers, blijven nog wat langer stilstaan. Eerder was al bekend dat de bussen de hele zomervakantie niet reden, maar dit is nu verlengd. Publiek Vervoer, de organisatie die verantwoordelijk is voor de bussen, is bezig met een coronaprotocol. Zodra dit protocol is goedgekeurd kunnen de chauffeurs weer veilig de weg op.

09:00
Noodverordening uitgaansgebieden van kracht
dinsdag 4 augustus

Veiligheidsregio Groningen heeft een nieuwe noodverordening toegevoegd. Deze verordening is erop gericht om extra maatregelen te kunnen nemen in de horeca, zodra een situatie uit de hand dreigt te lopen. Bekijk hier de officiële documenten.

09:00
Streekhistorisch Centrum verplaatst activiteiten naar bilbiotheek
woensdag 29 juli

Het was een klap voor het Streekhistorisch Centrum toen ze in maart abrupt moesten sluiten. Inmiddels is er weer meer mogelijk, maar de ruimte in Huize ter Marse biedt weinig ruimte voor presentaties en lezingen als iedereen 1,5 meter afstand moet houden. Daarom gaat het museum nu de samenwerking met de bilbiotheek aan om het lezingsprogramma per oktober naar de bilbiotheek te verhuizen.

08:00
Vandaag wederom verbod op demonstreren met landbouwvoertuigen
woensdag 22 juli

De afgelopen dagen zijn opnieuw voornemens uitgesproken om op grote schaal demonstraties, blokkades of andere ontwrichtende acties te organiseren. Om dit te voorkomen, geldt vanaf 22 juli 2020 0.00 uur tot en met 22 juli 2020 23.59 uur een verbod op demonstraties waarbij landbouwvoertuigen worden ingezet. Bekijk hier het hele nieuwsbericht.

12:00
Coronaplan bij evenementen
maandag 20 juli

Door de versoepelingen in de coronamaatregelen is het organiseren van evenementen weer mogelijk. Een voorwaarde is dat alle evenementen voldoen aan de geldende maatregelen. Daarom is het verplicht om een coronaplan in te dienen samen met een aanvraag voor een vergunning. De aanvraagformulieren voor evenementenvergunningen zijn inmiddels aangepast. Lees meer over het coronaplan op deze pagina.

10:00
Geen Oogstfeest, wel verse broden & spekdikken
maandag 20 juli

Stichting Onstwedder Gaarv’n stelt iedereen, ondanks het afgelasten van het Oogstfeest vanwege corona, in de gelegenheid om verse broden en spekdikken te kopen. Een traditioneel product dat onlosmakelijk verbonden is met het Oogstfeest. Tot 1 augustus kan iedereen een bestelling plaatsen, waarna de ovens in de maand augustus op volle toeren draaien. Kijk voor meer informatie en het bestelformulier op www.onstweddergaarvn.nl.

12:00
Alternatieve opzet voor Dutch Open Para 2020
dinsdag 14 juli

Eerder werd bekend dat het paratafeltennistoernooi, genaamd Dutch Open Para (DOP), niet door kon gaan vanwege het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. Het evenement stond gepland van 5 tot en met 8 november in Stadskanaal. De organisatie laat nu weten dat het bezig is met een alternatieve opzet. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang, zo meldt de organisator op hun website.

10:00
Noordelijk verbod demonstraties met landbouwvoertuigen niet verlengd
maandag 13 juli

Het verbod om met trekkers te demonstreren is gisteren in de Veiligheidsregio's Groningen, Drenthe en Fryslân niet verlengd. De voorzitters van de drie Veiligheidsregio's gaan ervan uit dat demonstraties worden aangemeld, zodat er gelegenheid is om ze op veiligheid en openbare orde te beoordelen. Lees hier het hele nieuwsbericht.

11:00
Levensgroot memory met Onstwedder ondernemers
donderdag 9 juli

Ondernemers uit Onstwedde vierden deze week de versoepelingen van de coronamaatregelen. De ondernemers van het dorp waren allemaal naar de Ter Wuppingerweg gekomen om daar het levensgrote memoryspel te spelen. Dat spel is speciaal gemaakt voor de ondernemers van het dorp. Bekijk hier de foto's van dit bijzondere schouwspel.

10:30
Eigen bijdrage kinderopvang terug naar ouders
woensdag 8 juli

Als maatregel tegen het coronavirus was de kinderopvang in Nederland gesloten vanaf 16 maart 2020. Inmiddels is de kinderopvang weer geopend. Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen, krijgen een bedrag terug voor de periode waarin ze geen of beperkt gebruik konden maken van de opvang. Dit bedrag wordt vandaag uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank.

10:30
Bibliotheek pakt uit tijdens Zomerkost
dinsdag 7 juli

Deze zomer pakt Bibliotheek Stadskanaal uit tijdens Zomerkost, een activiteitenserie voor volwassenen. Geniet elke dinsdagochtend tussen 10.00 en 11.30 uur van een voorstelling, lezing of (muzikale) voordracht. De programma’s van Zomerkost krijgen een Gronings sausje. Bekijk hier het overzicht van de activiteiten, aanmelden is verplicht.

10:30
Tweede periode voor NOW
maandag 6 juli

Vandaag is de tweede aanvraagperiode van de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) ingegaan. Tot en met 31 augustus 2020 kunnen werkgevers opnieuw een tegemoetkoming NOW aanvragen. Het doel van de tweede aanvraagperiode NOW is om zo veel mogelijk banen te behouden. Meer informatie over de regeling staat op de website van het UWV.

11:00
Wmo-vervoer past regels aan
donderdag 2 juli

Ook in het Wmo-vervoer zijn aanpassingen gedaan na de versoepelingen die op 1 juli ingingen. Deze aanpassingen gelden voor alle pashouders:

 • Maak geen gebruik van het Wmo-vervoer als u klachten heeft. Chauffeurs mogen reizigers met klachten weigeren
 • Neem een mondkapje mee in het taxivervoer. Bij minder dan 1,5 meter afstand tussen de chauffeur en reizigers of reizigers onderling is het dragen van een mondkapje verplicht
 • De scootmobiel mag weer mee in het vervoer
 • De vervoerstijden van de Wmo-taxi zijn van 6 uur 's ochtends tot 1 uur 's nachts
 • Betaling kan alleen via automatische incasso/machtiging, (bij voorkeur gepaste) contante betaling en pinbetaling (als er een pinautomaat aanwezig is)
 • Boek uw reis bij voorkeur 24 uur van tevoren
 • Reis bij voorkeur buiten de spitstijden, de drukste tijden zijn van 7 tot 9 uur 's ochtends en van 14 tot 16 uur 's middags

Kijk voor meer informatie op de website van het Koninklijk Nederlands Vervoer.

14:30
Nieuwe noodverordening corona per 1 juli
woensdag 1 juli

De noodverordening corona is een document waarin staat wat het kabinet heeft afgesproken over de coronamaatregelen. De gemeente heeft hierin een belangrijke taak, want samen moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. De noodverordening is een juridisch document en is dus lastig leesbaar. Daarom schreven wij de verordening (die vanaf 1 juli geldt) in normale taal. Hierin zijn de versoepelingen meegenomen die vanaf vandaag gelden. Bekijk het bericht hier.

13:30
Sportscholen, sauna's en sportkantines gaan weer open
dinsdag 30 juni

Vanaf morgen (1 juli) mogen sportscholen, fitnessclubs, sauna's, wellness, casino's, speelhallen, sport- en verenigingskantines weer open. Bekijk de websites om te bekijken welke coronamaatregelen (en wellicht aangepaste openingstijden) ze hanteren.

10:30
Uitdeelactie mondkapjes ‘kap d’r veur’
maandag 29 juni

Morgen (dinsdag 30 juni) deelt wethouder Goziena Brongers tussen 15.30 en 16.30 uur mondkapjes uit bij het busstation in Stadskanaal. Dit doet ze om aandacht te vragen voor de fietskluizen die bij het busstation staan. Hier kunnen reizigers veilig hun fiets stallen, voordat ze overstappen op de bus. Lees hier alles over deze uitdeelactie.

08:30
Nieuwe versoepelingen per 1 juli
donderdag 25 juni

Veel eerder dan verwacht zijn er nieuwe versoepelingen mogelijk, dat vertelde minister-president Rutte gisteren in de persconferentie. De nieuwe regels bieden meer ruimte, maar de 'hou 1,5 meter afstand'-regel blijft de norm. Alle nieuwe versoepelingen, die per 1 juli ingaan, heeft de Rijkoverheid hier op een rij gezet.

10:30
Persconferentie Rutte over versoepelingen
woensdag 24 juni

Vanavond om 19.00 uur geeft minister-president Rutte een persconferentie over het coronavirus en de versoepelingen. Deze persconferentie is via de radio, televisie en online te volgen op de bekende landelijke nieuwsbronnen.

09:00
Aanvraag reisdocument kan nu online
woensdag 24 juni

Een paspoort of identiteitskaart nodig? Doe uw aanvraag online via www.stadskanaal.nl/paspoort of www.stadskanaal.nl/identiteitskaart. U logt in met uw DigiD, maakt een keuze voor een reisdocument en betaalt meteen de kosten. U ontvangt een bevestiging van ons via e-mail en kunt meteen een afspraak maken om een recente pasfoto langs te brengen en alle reisdocumenten die u bezit. Uw reisdocument ligt daarna voor u klaar na vijf werkdagen.

10:30
Pop-up galerie in de Renneflat
maandag 22 juni

Iedere zondag in de maand juni zet de pop-up galerie in de Renneflat de deuren open voor publiek. In het oorspronkelijke idee was het bedoeld om veel bezoekers te ontvangen, maar door corona is het aantal bezoekers gelimiteerd tot 60 personen. Daarmee is het evenement flink uitgedund, maar tot nu toe is het een groot succes. Iedere zondag is het maximale aantal bezoekers langsgekomen. Aankomende zondag is alweer de laatste editie en deze is inmiddels volgeboekt. Het is dus niet meer mogelijk om de expositie te bezoeken. Kijk voor foto's van de expostie en meer informatie op de Facebookpagina van Pop-up Galerie metafoor de Renneflat.

15:00
Verrassingspakket voor eenzame ouderen
donderdag 18 juni

Ouderen komen in de huidige situatie moeilijker in contact op sociaal gebied. Zelfs na de versoepelingen van de maatregelen, blijft dit een kwetsbare doelgroep.  Daarom heeft heeft wethouder Goziena Brongers afgelopen donderdag, samen met de initiatiefnemers van het project ‘Binnenstebuiten’, het eerste verrassingspakket overhandigd aan mevrouw van der Zwaag uit Stadskanaal. In totaal zijn in dit project 150 verrassingspakketten beschikbaar gesteld voor eenzame ouderen in onze gemeente. Lees hier het hele nieuwsbericht.

10:30
Tafeltennistoernooi voor gehandicapten gaat niet door
donderdag 18 juni

Het internationaal tafeltennistoernooi voor gehandicapten, dat gepland stond in november 2020 in Stadskanaal, gaat niet door. De overkoepelende sportbond heeft alle parasportevenementen voor dit jaar afgelast.

08:30
WMO-vervoer weer opgestart
woensdag 17 juni

Het WMO-vervoer voor pashouders is sinds deze week weer opgestart. Dit betekent dat vervoer weer mogelijk is, maar wel met de nodige aanpassingen. Publiek Vervoer heeft in dit schema alle maatregelen voor zorg- en taxivervoer op een rij gezet. De belangrijkste zijn:

 • Maak alleen gebruik van het zorgvervoer als u echt niet anders kunt reizen
 • Kies voor een tijdstip buiten de spits
 • Reserveer uw rit 24 uur van tevoren
 • Draag een mondkapje
 • Reis niet als u griep- of verkoudheidsklachten heeft
09:00
QuaranTUINdag in Musselkanaal
dinsdag 16 juni

Op woensdag 24 juni organiseert Welstad een middag voor ouder en kind aan de Anjerstraat in Musselkanaal. In de buurtmoestuin legt een medewerker uit wat ervoor nodig is om zelf een moestuin te beginnen. Een leerzame middag voor ieder kind die met een ouder of grootouder langs mag komen. De coronamaatregelen worden tijdens de middag goed gehanteerd, dus het is nodig om u van tevoren aan te melden. Meer informatie over de middag vindt u hier.

 

16:00
Gemeente en politie bezoeken horeca
maandag 15 juni

Afgelopen weekend heeft de gemeente samen met de politie 25 horecalocaties in de gemeente bezocht met de vraag 'hoe gaat het bij jullie?'. Hiermee werd gepeild of de maatregelen worden nageleefd en wat de gevolgen van de coronacrisis voor de ondernemers zijn. De ondernemers waardeerden de actie, zo kregen ze de kans om te laten zien welke aanpassingen ze hebben gedaan om de regels na te leven. Bovendien konden ze in het gesprek direct om wat advies vragen. De locaties gaven bijvoorbeeld aan dat het soms lastig is als gasten zich niet aan de regels houden. Daarom roepen we iedereen op om verantwoordelijkheid te nemen, zowel voor uzelf als voor deze horecaondernemers.

10:30
Update van de noodverordening
maandag 15 juni

Vandaag is er een nieuwe noodverordening ingegaan. Dit betekent dat er een aantal maatregelen versoepeld zijn. De belangrijkste wijzigingen:

 • Er mag meer bezoek komen in verpleeghuizen. Bezoekers moeten zich wel van tevoren aanmelden
 • Toilet- en douchegebouwen op campings en jachthavens mogen weer geopend worden

De overige maatregelen blijven nog gelden, die staan in dit nieuwsbericht beschreven. De hele verordening staat op de website van de Veiligheidsregio Groningen.

13:00
Tozo-uitkering voor zelfstandig ondernemers verlengd
donderdag 11 juni

Maakt u op dit moment gebruik van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers en heeft u tot en met mei een Tozo-uitkering ontvangen? Dan kunt u mogelijk langer gebruikmaken van de aanvullende Tozo-uitkering voor levensonderhoud. De regeling krijgt een verlenging van 4 maanden, van 1 juni tot en met 30 september 2020. Bekijk hier het hele nieuwsbericht.

08:30
Sanitaire voorzieningen op campings gaan weer open
donderdag 11 juni

Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis bleef het mogelijk om naar vakantie- en recreatieparken te gaan, maar het had een groot nadeel: de gemeenschappelijke sanitaire voorzieningen waren sinds 31 maart gesloten. Inmiddels is er goed nieuws voor iedereen die een vakantie heeft gepland: de was-, toilet- en douchegelegenheden mogen vanaf 15 juni weer open. Bekijk hier alle veelgestelde vragen over openbare locaties.

13:30
De avond4daagse in Stadskanaal gaat door
woensdag 10 juni

De avond4daagse is een evenement dat veel kinderen uit onze gemeente kennen. Samen avonden wandelen en plezier maken. Ook dit jaar gaat de avond4daagse door, maar dan net iets anders. Met de Home Editie van het evenement kan iedereen zich opgeven en loop je een bepaalde afstand vanaf je huis. Opgeven? Kijk dan op de website van de organisatie.

11:30
Brug- en sluisbediening is weer hervat
dinsdag 9 juni

De brug- en sluisbediening in de gemeente was door het coronavirus beperkt, maar is sinds 29 mei weer hervat. Iedere dag tussen 9 en 17 uur worden de bruggen en sluizen bediend. Haven Spoordok is ook geopend, maar douche- en toiletvoorzieningen blijven tot 1 juli gesloten. Let op: voor de pleziervaart gelden nog beperkingen op bruggen en sluizen van de provincie. Vraag brugbediening bij de provincie 72 uur van tevoren aan op telefoonnummer 06 - 11 74 16 67. Bediening vanuit de provincie is alleen mogelijk op werkdagen.

16:00
Wat staat er in de noodverordening?
maandag 8 juni

De noodverordening corona is een document waarin staat wat het kabinet heeft afgesproken over de coronamaatregelen. De gemeente heeft hierin een belangrijke taak, want samen moeten we ervoor zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt. De noodverordening is een juridisch document en is dus lastig leesbaar. Maar wat staat er nou eigenlijk in? Hier vindt u de verordening in eenvoudige taal.

09:30
Leer en Doe festival gaat in aangepaste vorm door
maandag 8 juni

Het is een traditie geworden in onze gemeente: het Leer en Doe festival op de eerste zaterdag van september. Tijdens dit festival presenteren maatschappelijke organisaties en verenigingen hun activiteiten voor het komende seizoen. Ze werven hiermee nieuwe vrijwilligers, leden en deelnemers. Ook dit jaar organiseert VIP! het festival, maar dan online. Het festival wordt dit jaar op RTV1 uitgezonden. Opgeven voor de uitzending? Dat kan hier.

 

11:30
Deze zomer kunnen we op vakantie
donderdag 4 juni

Gisteravond gaf Rutte wederom een persconferentie, dit keer met het thema 'vakantie'. Hij gaf duidelijkheid over wat er deze zomer mogelijk is. De belangrijkste punten:

 • Als je op vakantie gaat, dan is dat het veiligst in Nederland
 • Vanaf 15 juni wordt het advies voor Europese landen bijgesteld
 • Reizen buiten Europa wordt afgeraden

Bekijk hier alle maatregelen met uitleg op een rij.

09:30
Zwembaden openen half juni
donderdag 4 juni

Door de versoepelingen in de maatregelen zijn ook de zwembaden zich weer aan het opmaken voor de heropening. Zwembad de Horsten in Musselkanaal, Bad Noord in Stadskanaal en 't Vlasmeer in Onstwedde zijn al met de voorbereidingen begonnen, zoals het vullen van de baden. De Horsten opent op 12 juni, Bad Noord op 14 juni en 't Vlasmeer op 15 juni. Hou de website van de zwembaden in de gaten voor de updates.

 

16:48
Leerlingenvervoer start per 8 juni
woensdag 3 juni

Publiek Vervoer Groningen Drenthe start vanaf 8 juni weer met het leerlingenvervoer voor het Voortgezet (Speciaal) Onderwijs. Het dragen van een mondkapje in de taxi is verplicht. De ouders hebben hierover een brief ontvangen met de oproep om voor 5 juni 12.00 door te geven als hun kind NIET meegaat. Voor het vervoer is een speciaal protocol gemaakt.

08:30
STAR hervat de ritten
woensdag 3 juni

Museumspoorlijn STAR legde in maart de ritte stil door de komst van het coronavirus en bijbehorende maatregelen. Inmiddels is bekend dat het stoomseizoen weer wordt hervat vanaf zondag 14 juni. Wel zijn er wat aanpassingen gedaan, zo moeten bezoekers vooraf kaartjes kopen en rijdt de trein niet drie maar twee keer per dag retour van Stadskanaal naar Veendam. Bekijk het overzicht van de ritten op de website van STAR.

09:30
Bibliotheek Musselkanaal gaat weer open
dinsdag 2 juni

Vanaf volgende week maandag (8 juni) gaat de bibliotheek in Musselkanaal weer open. Dit is mogelijk met de benodigde veiligheidsmaatregelen en aangepaste openingstijden. Halverwege mei openden de bibliotheken in Onstwedde en Stadskanaal al, binnenkort volgt dus Musselkanaal.

13:56
Vanaf 1 juni 12:00 uur horeca weer open
vrijdag 29 mei

Vanaf 1 juni mag een groot deel van de horeca weer open. De ondernemers in Stadskanaal zijn druk bezig met de voorbereidingen. Er gelden wel aangepaste regels. Zo mogen zich in de horecagelegenheden niet meer dan 30 personen bevinden. Op de terassen geldt dit niet, maar er moet natuurlijk wel afstand gehouden worden. Het personeel zal hier streng op toezien. Meer informatie vindt u op: https://www.khn.nl/lobby/khn-lobby/gezondheid/coronavirus

U bent weer welkom vanaf 12:00 uur.

11:30
Smoky voorzichtig van het slot
donderdag 28 mei

Vanaf 1 juni gaat bioscoop Smoky in Stadskanaal weer voorzichtig van het slot. Volledig volgens de richtlijnen van het RIVM wordt er veel aandacht geschonken aan de hygiëne. Er draaien vanaf maandag weer films, waarvoor bezoekers vooraf een kaartje kunnen reserveren. Bij de deur worden vragen gesteld over de gezondheid. Kijk voor meer informatie op www.smoky.nl

13:30
Bezoek weer welkom bij Zorggroep Meander
woensdag 27 mei

Vanaf morgen is er weer bezoek welkom bij de bewoners van de woonzorgcentra van Zorggroep Meander. Het gaat om één vaste bezoeker per bewoner. De Zorggroep informeert de komende tijd contactpersonen van bewoners over de precieze richtlijnen, deze kunnen per locatie verschillen.

10:30
Financieel spreekuur per 2 juni hervat
woensdag 27 mei

Vanaf 2 juni starten we weer met het financiële spreekuur. U kunt iedere maandag, woensdag en vrijdag tussen 9 en 12 uur 's ochtends terecht met al uw vragen over geld, lenen of voor het delen van uw financiële zorgen. De locatie is op alle dagen: De Kwinne.

15:00
Hoe gebruik je een mondkapje?
dinsdag 26 mei

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer. Ook kappers, die inmiddels weer open zijn, maken gebruik van mondkapjes. Maar hoe gebruik je zo'n beschermingsmiddel nou op de juiste manier? De Rijksoverheid heeft hier de veelgestelde vragen over mondkapjes op een rij gezet.

10:00
Hemelvaart verliep rustig
maandag 25 mei

Zowel de zonnige Hemelvaartsdag als het aansluitende weekend zijn rustig verlopen. Veel mensen gingen op pad binnen de gemeente, maar overal werd 1,5 meter afstand gehouden. Het was dan ook een geslaagd weekend.

15:00
Steunpakket voor ondernemers en werkenden verlengd
woensdag 20 mei

Ondernemers en werkenden krijgen ook de komende periode financiële steun. Het noodpakket wordt verlengd en het kabinet heeft nieuwe maatregelen aangekondigd. Bekijk hier het volledige nieuwsbericht.

11:30
Veel vragen over sporten
woensdag 20 mei

Op dit moment krijgen we veel vragen binnen over de coronarichtlijnen die gelden voor het sporten. We hebben ze allemaal op een rij gezet, zowel voor kinderen als voor volwassenen. Hier vindt u het volledige overzicht.

08:30
Nieuwe maatregelen na 1 juni
woensdag 20 mei

Gisteren vertelde Rutte in de persconferentie dat de versoepelde maatregelen, zoals ze die twee weken geleden hebben aangekondigd, doorgaan. Sterker nog: er komen ook extra versoepelingen bij. Op de website van de Rijksoverheid staan alle maatregelen op een rij.

14:00
Kringloopwinkels Wedeka weer open
maandag 18 mei

De kringloopwinkels van Wedeka in Veendam, Ter Apel en Stadskanaal zijn weer beperkt open.Er worden de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om veilig te winkelen. Het inbrengen van spullen is vanaf begin mei alweer mogelijk, dit blijft voorlopig op afspraak. Bekijk alle maatregelen op de website van Wedeka.

10:30
Treant verruimt bezoekregeling ziekenhuizen
maandag 18 mei

Sinds afgelopen vrijdag is de bezoekregeling van alle ziekenhuizen van Treant, waaronder Refaja, verruimd. Er is nu weer bezoek welkom op alle afdelingen. Patiënten mogen één bezoeker per dag ontvangen, en die persoon mag uit heel Nederland komen. Alle informatie voor bezoekers is gebundeld op deze pagina.

09:00
Geen buurtbussen tot half augustus
donderdag 14 mei

Publiek Vervoer gaf recent al aan om niet te rijden tot 1 juni. Gezien de huidige situatie rondom het coronavirus is besloten om deze periode te verlengen tot half augustus. Dit geldt voor alle buurtbussen in de provincies Groningen en Drenthe. Lees hier het hele persbericht.

13:00
Hoe zit het met de ondernemersregelingen?
woensdag 13 mei

Er zitten in het noodpakket van de overheid verschillende regelingen voor ondernemers. Denk aan de Tozo, NOW en TOGS. Het doel van de regelingen en waar je ze aanvraagt hebben we op een rij gezet in dit bericht.

08:30
Bibliotheken gaan weer open
woensdag 13 mei

Een aantal bibliotheken gaat met een aangepast beleid weer open. In onze gemeente begint de locatie Stadskanaal morgen en op vrijdag Onstwedde. Bekijk hier de veiligheidsmaatregelen die alle bibliotheken nemen.

12:44
Raadsvergadering vanavond online te volgen
maandag 11 mei

De raadsvergadering van vanavond is vanaf 19:30 uur op YouTube te volgen via: https://youtu.be/_LXqYM_UzdU De agenda vindt u hier.

14:05
Veel vragen n.a.v. de persconferentie van 6 mei
donderdag 7 mei

Op dit moment krijgen we veel vragen over het 'spoorboekje' zoals op 6 mei gepresenteerd door premier Rutte. Op dit moment kennen wij ook nog niet de details van de nieuwe versoepelingen. De bekendgemaakte maatregelen moeten nu eerst via de directeuren van de Veiligheidsregio verwerkt gaan worden en daarna zal er een nieuw handelingskader voor gemeenten komen.

Veel vragen zijn bovendien maatwerk en dat vergt wat meer tijd. Dus: heb even geduld en bekijk regelmatig deze Corona liveblog voor aanvullende informatie.

10:30
Spullen naar kringloop brengen
woensdag 6 mei

Vanaf vandaag is het weer mogelijk om spullen te brengen naar de kringloopwinkel van Wedeka. Dit kan enkel bij het inleverpunt én op afspraak. Bekijk hier het volledige nieuwsbericht.

11:43
Een gezamenlijke boodschap van onze burgemeesters voor heel Groningen
dinsdag 5 mei

Onze burgemeesters hebben, als bestuur van @VRGroningen, een gezamenlijke boodschap gemaakt voor heel Groningen: “Gun elkaar de ruimte – letterlijk en figuurlijk / In de vrijheid die ons allen zo dierbaar is” #trotsophetnoorden #houdvol #kopdrveur #houdafstand #stopcorona #75jaarvrijheid

15:30
Gemeentehuis en stort gesloten op 4 en 5 mei
donderdag 30 april

Aanstaande maandag (4 mei) en dinsdag (5 mei) is het gemeentehuis en het afvalbrengstation (de stort) gesloten. Op woensdag 6 mei zijn we weer voor u geopend.

13:30
Kinderen en jongeren mogen weer trainen
donderdag 30 april

Sinds gisteren mogen kinderen t/m 18 jaar(op 1,5 meter afstand en onder begeleiding) weer samen trainen in de buitenlucht. Het kabinet heeft de gemeenten opgeroepen om deze sportactiviteiten te faciliteren en te organiseren. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk kinderen en jongeren de kans krijgen mee te doen, dus ook niet-leden van een vereniging. Wedstrijden worden voorlopig nog niet gespeeld. Hoe het precies werkt en wat de richtlijnen zijn, leest u terug in de veelgestelde vragen.

13:00
Herdenking 4 mei vanuit Stadskanaal te volgen via de televisie
woensdag 29 april

Op 4 mei is er traditiegetrouw een programma bij alle oorlogsmonumenten in de gemeente Stadskanaal. Door de maatregelen rondom het coronavirus is er dit jaar een aangepast programma. Onze lokale herdenkingscomités vinden het, net als de gemeente en het Nationaal Comité 4 en 5 mei belangrijk om Dodenherdenking in aangepaste én waardige vorm door te laten gaan. Vanaf 20.00 uur zendt RTV1 beelden van de herdenking in onze gemeente op televisie uit. De oproep aan de inwoners is om thuis te blijven en via RTV1 óf online de uitzending te bekijken en als teken van respect op 4 mei de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Bekijk hier het hele nieuwsbericht en het programma.  

10:00
Overheidssteun voor startups en scale-ups
woensdag 29 april

Vanaf vandaag kunnen startups, scale-ups en innovatieve mkb'ers ook rekenen ook steun van de overheid. Er is 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor overbruggingskredieten voor deze bedrijven. Lees er hier alles over.

16:00
Kleuren voor mantelzorgers
dinsdag 28 april

Steek de mantelzorgers een hart onder de riem met een kleurplaat, want zij zorgen altijd voor een ander. Kies een kleurplaat van Welstad, kleur 'm in en lever hem daarna weer in. Welstad zorgt dat de kleurplaat wordt opgestuurd naar een mantelzorger. Kijk hier voor de kleurplaten.

12:00
Rustige Koningsdag
dinsdag 28 april

Het was afgelopen weekend en tijdens Koningsdag rustig in onze gemeente. Iedereen gaf goed gehoor aan de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en buiten hield iedereen 1,5 meter afstand. In de hele provincie was het een rustig weekend, zo concludeert de Veiligheidsregio Groningen in dit artikel.

11:30
Hou tickets voor voorstelling Geert Teis in huis
donderdag 23 april

Door de coronamaatregelen zijn alle voorstellingen in Theater Geert Teis afgelast. Interim-directeur Gerard Wolters ging in gesprek met de Kanaalstreek over de gevolgen. Hij kijkt naar waar voorstellingen ingehaald kunnen worden en roept mensen dan ook op om bericht van het theater af te wachten. Lees hier het hele interview.

11:30
Gemeentehuis en stort gesloten op Koningsdag
woensdag 22 april

Aanstaande maandag (27 april) is het Koningsdag. Op deze dag zijn het gemeentehuis en het afvalbrengstation (de stort) gesloten. Dinsdag bent u weer welkom voor een bezoek.

09:30
Coronamaatregelen verlengd
woensdag 22 april

Gisteravond deelde minister-president Rutte dat de maatregelen worden verlengd tot 20 mei. Er komt wel meer ruimte voor kinderen om naar school te gaan en te sporten. Bekijk hier het overzicht van alle maatregelen die gisteren zijn gepresenteerd.

15:00
Jonge Noordelijke Ondernemers start positiviteitsactie
maandag 20 april

Jonge Noordelijke Ondernemers (JNO) is met een actie gestart om ondernemers in het Noorden een hart onder de riem te steken: stuur een shout out.
 

Hoe werkt het?
Vertel kort op Twitter, Facebook of Instagram waarom je een shoutout geeft naar iemand of een bedrijf. Plaats daarbij de hashtag #shoutout. Zo kun je andere shoutouts eenvoudig vinden. Op de Facebookpagina en het Instagram-account (@jijenjno) van JNO zijn bijbehorende plaatjes en templates beschikbaar.

 

13:00
Meer lucht voor ziekenhuizen van Treant
maandag 20 april

De druk op de ziekenhuizen van Treant door het coronavirus neemt af, daardoor is er ruimte om de geannuleerde afspraken weer te hervatten. Is uw afspraak met het ziekenhuis afgezegd? Treant neemt dan contact op voor een nieuwe afspraak. Bekijk hier het hele bericht.

10:25
Verlopen rijbewijs geldig tot 1 juni 2020
maandag 20 april

Rijbewijzen die vanaf 15 maart 2020 verlopen zijn of bijna verlopen, blijven toch geldig tot 1 juni 2020. Dit besluit nam minister van Nieuwenhuizen nadat hij constateerde dat de verlengingsmogelijkheden momenteel beperkt zijn. Bovendien wil hij hiermee voorkomen dat mensen in de problemen komen. Vorige week besloot de minister ook om de geldigheid van verschillende andere certificaten, bewijzen, (deel)examens en ook het theorie-examen voor het rijbewijs te verlengen. Lees hier alles over dit besluit.

16:00
Voorjaarsschoonmaak? Hou oude kleding nog even in huis
donderdag 16 april

Door de coronamaatregelen gebruiken veel inwoners deze tijd om hun het huis eens goed op te ruimen. Ook bezig met de voorjaarsschoonmaak en de kledingkast opgeruimd? Normaal gesproken is Sympany heel blij met kledingstukken die in de 13 kledingcontainers in onze gemeente worden gegooid, maar nu vragen ze u het nog even thuis te houden. Hier leest u er alles over.

10:00
Kleur voor meer fleur
woensdag 15 april

In de Kanaalstreek van vandaag staat een kleurplaat van Rotary Stadskanaal. Deze kunnen alle kinderen inkleuren en inleveren in de container bij de Intertoys. Alle kleurplaten gaan daarna naar ouderen die in Maarsheerd, Parkheem, de Heggerank, A-Horst en Beukenhof wonen, om ze een hart onder de riem te steken. Daarnaast is het een wedstrijd: alle kinderen tot en met 14 jaar maken kans op een cadeaubon van de Intertoys, Sunsweet of een bioscoopbon.

Er zijn in totaal drie kleurplaten: knip de kleurplaat uit de krant of download een andere via kanaalstreek.nl

12:56
Een rustig paasweekend
dinsdag 14 april

De oproep om thuis te blijven in het (zonnige) paasweekend is massaal gedeeld. Dat was duidelijk terug te zien in de gemeente. Het was rustiger dan normaal en inwoners hielden voldoende afstand van elkaar. Alleen bij de stort (het afvalbrengstation) was het veel drukker dan normaal. Heeft u een bon om gratis te storten? Gebruik deze dan later, de bon is het hele jaar geldig.

08:30
Geen buurtbussen tot 1 juni
zaterdag 11 april

Publiek Vervoer Groningen Drenthe heeft besloten om de dienstregeling tot 1 juni op te schorten voor buurtbussen. Het gaat om de 8-persoonsbusjes die ingezet worden om ouderen, studenten en scholieren naar hun bestemming te brengen. De busjes worden gereden door vrijwilligers en dat zijn vaak ouderen. De reden is het gezondheidsrisico voor deze groep vrijwilligers. Het is vrijwel niet mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Lees meer op de website van Publiek Vervoer.

16:00
De bevrijding van de gemeente: hang de vlag uit!
donderdag 9 april

Hang op 11, 12 of 13 april de vlag uit om de bevrijding van uw woonplaats te vieren en als blijk van waardering voor onze bevrijders. Dit kan uiteraard ook op de landelijke dagen 4 en 5 mei.

 

Data van bevrijding
11 april Musselkanaal
12 april Stadskanaal, Onstwedde, Mussel
13 april Alteveer

 

13:00
Boodschappen doen? Ga alleen naar de supermarkt
donderdag 9 april

Met het paasweekend voor de deur doen veel mensen wat extra inkopen bij de supermarkt. Ook in de supermarkt geldt: houd 1,5 meter afstand, kom alleen en gebruik je winkelwagen.

10:30
Gemeentehuis Goede Vrijdag en paasmaandag gesloten
donderdag 9 april

Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn wij gesloten. Vanaf dinsdag 14 april zijn wij weer geopend, alleen op afspraak. U kunt alleen voor dringende zaken op afspraak langskomen. Denk daarbij aan:

 • Aangifte van geboorte of overlijden
 • Uw rijbewijs verloopt binnen 14 dagen
 • Uw paspoort of identiteitskaart verloopt binnen 14 dagen en u kunt zich niet op een andere manier identificeren

Belt u ons voor het maken van een afspraak: 0599-631631.

08:30
Geen activiteiten 75 jaar bevrijding in april en mei
woensdag 8 april

Vandaag staat er in het Dagblad van het Noorden een advertentie over de festiviteiten in onze gemeente rondom 75 jaar bevrijding. Deze advertentie was bedoeld voor een special over 75 jaar bevrijding en die is, net als de festiviteiten, verplaatst naar het najaar. Helaas is de advertentie per abuis toch geplaatst. Dit betreuren wij. Morgen plaatst het Dagblad van het Noorden een rectificatie.

Ook in onze gemeente zullen de activiteiten, conform de richtlijnen van het Comité 4 en 5 mei, plaatsvinden tussen oktober dit jaar en mei volgend jaar.

09:30
De Duitse overheid ontraadt niet-noodzakelijke reizen
dinsdag 7 april

De grensovergangen met Duitsland blijven open, maar reis alleen naar Duitsland als het noodzakelijk is. De Duitse overheid heeft nieuwe maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op de website van de Rijksoverheid leest u antwoorden op veelgestelde vragen en het reisadvies.

11:00
Aanvraag NOW-regeling vanaf vandaag bij UWV mogelijk
maandag 6 april

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is in het leven geroepen vanwege de huidige coronacrisis. Werkgevers kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen bij het UWV. Deze NOW is bedoeld om ondernemers tegemoet te komen die te maken hebben met omzetverlies.. Met deze regeling kunnen ze werknemers met een vast of flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting, de regeling werktijdverkorting is dus gestopt. Kijk hier voor meer informatie.

09:00
Thijs (11) uit Stadskanaal schrijft coronalied
zaterdag 4 april

Tijs (11 jaar) uit Stadskanaal is het coronavirus beu, hij kan niet naar school en mist zijn vrienden. Hij zingt de frustratie van zich af: “Ja ik ben nu vrij, maar ik ben niet blij. Kan niet met vrienden spelen, moet me dus vervelen”. Luister hier naar het nummer van Thijs.

11:15
Geen activiteiten wel een mooie boodschap
vrijdag 3 april

Vandaag viert Kanaal Passage Stadskanaal haar 30-jarige bestaan. In plaats van activiteiten geven ze iedereen een mooie boodschap:
In gedachten zijn we bij alle mensen die worstelen met het corona-virus, hun gezondheid, hun veiligheid, en zijn we in gedachten bij de mensen die hun naasten moeten missen, maar ook bij alle hulpverleners.Heb respect voor elkaar, en steun elkaar waar mogelijk zeker in tijden als nu. Met elkaar, voor elkaar...Samen zijn we sterk!. ❤

Gefeliciteerd met jullie 30-jarig bestaan en dank voor de mooie boodschap!

 

 

15:00
Zaterdag warenmarkt in gewijzigde opstelling
donderdag 2 april

Ook komend weekend is er een warenmarkt in Stadskanaal. Wel zijn er nog enkele aanvullende maatregelen getroffen om de 1,5 meter afstand tussen bezoekers beter te kunnen waarborgen. Zo wordt de Navolaan vanaf de ingang Oude Markt afgesloten om de kramen op straat te kunnen plaatsen en zo meer ruimte te creëren. Het stukje Navolaan tussen de Oude Markt en de Beneluxlaan (richting het busstation) is gedurende de markt tweerichtingsverkeer. Na het weekend wordt gekeken of deze maatregelen voldoende zijn geweest om de markt ook de komende weken voort te kunnen zetten.

11:00
Zorgen om paasweekend
donderdag 2 april

Gisteren sprak de tweede kamer zorgen uit over het paasweekend en de komende zonnige weekenden. Deze zorgen gaan over Duitsers die rond Pasen traditiegetrouw naar Nederland komen, maar zeker ook om ons eigen gedrag tijdens de zonnige dagen. Rutte drukt iedereen daarom op het hart om zoveel mogelijk thuis te blijven.

14:30
Vraagbaak voor mantelzorgers geopend
woensdag 1 april

Stichting Welstad introduceert de Vraagbaak voor Mantelzorgers, speciaal voor mantelzorgers met een (hulp)vraag of met een behoefte aan een luisterend oor. Zo helpen ze mantelzorgers deze moeilijke tijd door.

13:16
Corona maatregelen verlengd tot en met 28 april
woensdag 1 april

Het kabinet heeft dinsdag 31 maart bekendgemaakt dat alle coronamaatregelen worden verlengd tot en met dinsdag 28 april. Ook heeft ze opgeroepen om geen vakantieplannen te maken voor het Paasweekend en de meivakantie. Alle maatregelen vindt u op de site van de Rijksoverheid.

Samen krijgen we corona onder controle.

17:00
Coronakaart RIVM geeft vanaf vandaag aantal ziekenhuisopnamen weer
dinsdag 31 maart

Er zijn verschillende manieren om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te laten zien. Het RIVM heeft vanaf vandaag de coronakaart gewijzigd naar aantal opgenomen patiënten per gemeente. Op dit moment zijn er geen personen uit de gemeente Stadskanaal opgenomen in het ziekenhuis.

13:30
Coronavirus onderzoek Lifelines
dinsdag 31 maart

Lifelines hoopt samen met de hulp van 135.000 noord-Nederlanders de kennis over het coronavirus te vergroten. Lifelines en NEXT-deelnemers ontvangen vanaf dinsdag 31 maart wekelijks een vragenlijst voor onderzoek naar de risicofactoren en verspreiding van coronavirus COVID-19. Meer informatie is te vinden op de website van Lifelines.

14:00
Treinen STAR rijden niet
maandag 30 maart

De treinen van museumspoorlijn STAR blijven voorlopig nog even stilstaan door de huidige coronamaatregelen. Oorspronkelijk stond de opening van het stoomseizoen gepland in het paasweekend, maar dat is nu uitgesteld tot 1 juni.

10:45
Uitbreiding TOGS-regeling met ondernemers in de non-food-sector
zondag 29 maart

De Rijksoverheid heeft de regeling uitgebreid. Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS). Ondernemers kunnen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand.

14:00
Camping Pagedal en Spoordok tot 6 april gesloten
zaterdag 28 maart

Camping Pagedal en Spoordok hebben wegens de huidige crisis de camping gesloten voor bezoekers. Dit besluit is genomen na de aankondiging van de aangescherpte maatregelen. Andere vakantieparken, campings, jachthavens, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’), parken, natuurgebieden en stranden zijn open. Hier zijn enkel de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchvoorzieningen gesloten. Lees er meer over in de veelgestelde vragen.

09:09
De noodverordening in een oogopslag
zaterdag 28 maart

Voor de noodverordening die gisteren van kracht is geworden in de provincie Groningen is een infographic gemaakt die laat zien wat de nieuwe maatregelen inhouden. Er zal vanaf dit weekend ook strenger worden gecontroleerd op de uitvoering van de maatregelen. Het advies blijft: blijf binnen als het kan en wanneer u toch naar buiten moet: houd altijd 1,5 meter afstand.

11:30
Nieuwe noodverordening geldig voor de hele provincie Groningen
vrijdag 27 maart

Om 11.00 uur vandaag heeft de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, Koen Schuiling, een nieuwe noodverordening ondertekend. Deze nieuwe regels geven invulling aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen.De noodverordening is terug te vinden op veiligheidsregiogroningen.nl.

De belangrijkste maatregel in de noodverordening is dat het verboden is om met drie personen of meer in de openbare ruimte samen te komen zonder dat de afstand tot andere personen minder dan 1,5 meter bedraagt. Een huishouden en spelende kinderen tot en met 12 jaar, onder begeleiding van een ouder, zijn hierop uitgezonderd.

 

09:30
Vrijdag om 11.00 uur klinkt in de hele provincie Ede Staal
vrijdag 27 maart

De oproep komt van de 32-jarige Pim de Jonge uit Stadskanaal. Hij werkt met demente mensen en ziet hoeveel impact allerlei coronamaatregelen hebben op zijn cliënten. Zijn oproep aan iedereen is om vrijdag 27 maart om 11.00 uur Het het nog nooit zo donker west van Ede Staal te zingen. RTV Noord adopteerde de actie van Pim de Jonge. Klokslag 11.00 uur draaien ze het lied van Staal en maken ze een compilatie van filmpjes die ze ontvangen.

19:45
Eerste bewoner gemeente positief getest
donderdag 26 maart

Een bewoner in onze gemeente is vandaag positief getest op het coronavirus. Het aantal besmettingen is in het noorden nog relatief laag vergeleken met het zuiden van ons land. Om dit zo laag mogelijk te houden is het erg belangrijk om alle maatregelen in acht te nemen.

13:00
De markten in Stadskanaal en Musselkanaal gaan door
donderdag 26 maart

De markt in Musselkanaal op vrijdag en de markt in Stadskanaal op zaterdag gaan door. Om ervoor te zorgen bezoekers en marktkooplieden 1,5 afstand van elkaar kunnen houden is de opstelling van de markt aangepast. Om dit goed te kunnen controleren zijn de handhavers van de gemeente ook bij de markt aanwezig.

10:00
Winkels kunnen bij Avitec gratis hekken lenen
donderdag 26 maart

Veel ondernemers vinden het lastig om de bezoekersmaatregelen te hanteren. Avitec leent alle winkels uit de gemeente gratis hekken uit (tot max 10 stuks). Vraag ze aan via info@avitec.nl. Hekken geleend? Laat ze na sluitingstijd niet buiten staan, maar verplaats ze naar binnen.

16:00
RTL Nieuws interviewt ondernemers Stadskanaal
woensdag 25 maart

Deze crisis heeft veel negatieve gevolgen, maar gelukkig zijn er ook veel mensen die het beste van de situatie maken. RTL Nieuws besteedt vandaag aandacht aan de bezorgdienst van ondernemers uit Stadskanaal. Onder de naam 'Stadskanaal aan huis' rijden ze de gemeente door. En met succes, de bestellingen stromen binnen. Lees hier het hele artikel.

 

14:15
Er wordt veel gebeld
woensdag 25 maart

We worden momenteel veel gebeld voor afspraken. Afspraken zijn op dit moment alleen voor dringende zaken. Denk daarbij aan:

 • Aangifte van geboorte of overlijden
 • Uw rijbewijs verloopt binnen 14 dagen
 • Uw paspoort of identiteitskaart verloopt binnen 14 dagen en u kunt zich niet op een andere manier identificeren

Geen spoed? Stel uw telefoontje of bezoek dan uit.

 

11:30
Poliklinische zorg Refaja blijft, geen operaties
woensdag 25 maart

De geplande (en poliklinische) zorg en beschouwende dagbehandeling in Stadskanaal blijft zoveel mogelijk doorgaan. De acute zorg en de coronazorg zullen zoveel mogelijk in Emmen plaatsvinden. Op de website van Treant leest u welke zorg in het Refaja blijft en welke zorg tijdens de coronacrisis tijdelijk niet.

12:00
De centraal examens gaan dit jaar niet door
dinsdag 24 maart

De Rijksoverheid wil met dit besluit duidelijkheid geven aan alle scholen en leerlingen. Alle centrale examens komen te vervallen, zo ook de centraal schriftelijk en praktische examens (cspe’s) in het vmbo, evenals de centrale digitale flexibele examens in vmbo-bb en –kb.

De resultaten van de schoolexamens vormen de basis voor het behalen van het diploma dit schooljaar.

20:00
Aangescherpte maatregelen na crisisoverleg kabinet
maandag 23 maart

Tijdens de persconferentie van vanavond presenteerde het kabinet aangescherpte maatregelen. De belangrijkste op een rij:

 • Alle bijeenkomsten en evenementen (ook bij minder dan 100 mensen) zjn afgelast tot 1 juni
 • Winkels en het openbaar vervoer worden verplicht om maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat mensen afstand nemen
 • Groepen mensen (meer dan 3 personen) op straat kunnen een boete krijgen. Dit geldt ook voor bezoek thuis.
 • Heeft één gezinslid koorts? Dan moet het hele gezin binnenblijven
 • Kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten sluiten tot en met 6 april
 • Markten (als onderdeel van de voedselketen) mogen doorgaan zolang de maatregelen (waaronder 1,5 meter afstand) wordt gewaarborgd

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor een overzicht van de maatregelen.

12:15
Afgedankte elektrische apparaten naar afvalbrengstation
maandag 23 maart

Door de tijdelijke sluiting van de kringloopwinkel in Stadskanaal kunt u geen afgedankte elektrische en elektronische apparaten langsbrengen of door hen laten ophalen. U kunt uw afgedankte elektrische apparaten langsbrengen bij het afvalbrengstation (stort) aan de Industriestraat 32 in Stadskanaal.

19:00
Preventieve controle bij ingang Refaja
zaterdag 21 maart

Bij de hoofdingang van het Refaja worden alle patiënten, bezoekers en medewerkers die naar binnen willen preventief gecontroleerd. Mensen zonder klachten of koorts kunnen doorlopen naar binnen. Toegang gaat via een sluisfunctie waar de controles plaatsvinden. Op deze manier proberen ze patiënten, medewerkers en bezoekers te beschermen.

11:37
Ouders krijgen geld ongebruikte kinderopvang terug
zaterdag 21 maart

Ouders die hun kind(eren) van 16 maart tot en met 6 april vanwege de coronacrisis niet naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang kunnen brengen, maar daar wel voor betalen, krijgen hun eigen bijdrage terug. Ouders moeten wel eerst de rekening van opvang betalen. Later wordt het bedrag weer teruggestort via de kinderopvangorganisaties.

11:30
Activiteiten 75 jaar vrijheid uitgesteld naar oktober
vrijdag 20 maart

De provincie heeft de activiteiten voor de viering van 75 jaar vrijheid in Groningen, die gepland stonden voor april 2020, vanwege het coronavirus verplaatst naar later dit jaar. Het is de bedoeling dat het programma start in oktober 2020, wanneer de Verenigde Naties hun 75-jarige jubileum vieren, en daarna doorloopt tot en met 5 mei 2021 (Bevrijdingsfestival).
Lees meer.

 

10:00
Initiatief Stadskanaal aan Huis
vrijdag 20 maart

De ondernemers van Centrum Stadskanaal komen met een prachtig initiatief! Met Stadskanaal aan Huis kunt u vanaf nu lokale producten aan huis laten bezorgen.
U kunt of wilt niet naar de winkel vanwege Corona? Met Stadskanaal aan Huis kunt u nog steeds lokaal blijven winkelen. Zo helpen we elkaar door deze moeilijke tijden heen.

Lees hoe het werkt

09:45
Gemeenteraad Stadskanaal roept minister op om mogelijk digitaal te vergaderen
vrijdag 20 maart

De gemeenteraad van Stadskanaal roept de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties op om het gemeenten nu mogelijk te maken om door middel van bijvoorbeeld video conferencing rechtsgeldig raadsbesluiten te nemen.

In het kader van de maatregelen tegen het Corona-virus hebben veel gemeenten besloten hun raadsvergaderingen tot en met 6 april niet door te laten gaan. Voor de korte termijn is dit een prima oplossing. De raad maakt zich zorgen als ook na 6 april de noodzaak blijft om raadsvergaderingen niet door te laten gaan.

Meer informatie.

 

16:45
U kunt als ondernemer BBZ aanvragen
donderdag 19 maart

Voor het midden- en kleinbedrijf (MKB) inclusief ZZP-ers geldt het besluit bijstandsverlening zelfstandigen (BBZ). U kunt het aanvraagformulier via e-mail onder vermelding van uw naam, woonadres en in het onderwerp BBZ bij ons aanvragen: e-mail. Wilt u meer informatie over BBZ? Kijkt u dan op de site van de Rijksoverheid. Heeft u daarna nog vragen, dan kunt u het beste telefonisch contact opnemen met onze consulent BBZ via telefoonnummer: 0599-631631.

 

12:15
Locoburgemeester Hamster is trots op de veerkracht die we samen laten zien in deze bijzondere en zware tijden.
donderdag 19 maart

Lees zijn brief aan alle knoalsters.

19:45
Medewerker Refaja ziekenhuis positief getest op corona
woensdag 18 maart

Een medewerker van het Refaja ziekenhuis in Stadskanaal is positief getest op het Coronavirus, zo laat de Treant zorggroep weten.

De ziekenhuizen van zorggroep Treant in Hoogeveen, Emmen en Stadskanaal zijn tot nu toe nog gespaard gebleven van coronapatiënten. Maar mocht dat wel het geval zijn, dan worden zij in het Scheper Ziekenhuis in Emmen opgenomen.

10:30
Coördinatie noodopvang kinderen in verband met coronavirus
woensdag 18 maart

Vanaf woensdag 18 maart 2020 heeft de gemeente een coördinerende rol als het gaat om de opvang van kinderen (van 0 tot en met 12 jaar) van ouders die in cruciale beroepsgroepen werkzaam zijn. In het nieuwsbericht leest u meer informatie.

19:00
Noordverordening Coronavirus van kracht
dinsdag 17 maart

Vanaf dit moment is er een noodverordening van kracht met voorschriften ter voorkoming van verdere verspreiding van het coronavirus. Deze verordening van de Veiligheidsregio Groningen is parallel aan de andere 24 veiligheidsregio’s in het land vastgesteld om de maatregelen van het kabinet een juridische basis te geven.

11:15
Het afvalbrengstation (de stort) is geopend
dinsdag 17 maart

De afgelopen dagen is het bijzonder druk geweest en ontstond er een rij voor het loket. Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen vragen wij bezoekers om in de auto te blijven totdat ze aan de beurt zijn. Kijk hier voor de openingstijden.

16:30
Het gemeentehuis is geopend op afspraak
maandag 16 maart

Belt u ons eerst voor een afspraak via 0599-631631. Is het niet dringend of heeft u gezondheidsklachten? Stel uw bezoek uit. Met contant geld betalen is niet mogelijk. Heeft u een afspraak of komt u voor het afhalen van uw reisdocument, druk op de bel van de intercom bij de ingang van het gemeentehuis.
 

16:15
Gaat mijn huisbezoek Wmo door?
maandag 16 maart

De consulenten gaan niet op huisbezoek, maar nemen op het afgesproken tijdstip telefonisch contact met u op. Zo nodig maken zij met u een afspraak om op een later moment bij u op huisbezoek te gaan.

15:00
Qbuzz rijdt volgens zaterdag dienstregeling
maandag 16 maart

Alle bussen in Groningen en Drenthe rijden op maandag t/m zaterdag volgens de zaterdag dienstregeling. Op zondag rijden ze, net als anders, volgens de zondag dienstregeling. De nachtbussen rijden helemaal niet. Dit duurt in ieder geval t/m maandag 6 april. Deze aangepaste dienstregeling is verwerkt in de reisplanner en de reisplanner op 9292.nl.

22:30
Vanaf 16 maart geen leerlingenvervoer
zondag 15 maart

Voor ouders die in cruciale beroepsgroepen werken, is er een uitzondering. Als de school/opvang van uw kind open is, is wel vervoer mogelijk. Neem in dat geval contact op met uw vervoerder.

17:30
Extra landelijke maatregelen (vervolg)
zondag 15 maart
 • Alle eet- en drinkgelegenheden zijn dicht tot maandag 6 april.
 • Sportclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten tot maandag 6 april
 • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren.
 • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot maandag 6 april.
17:30
Extra landelijke maatregelen
zondag 15 maart
 • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht tot maandag 6 april.
 • Voor kinderen van ouders met cruciale beroepen is opvang mogelijk in de school en het kinderdagverblijf.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren. Zij geven hierbij voorrang aan eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
12:00
Contactgegevens en landelijke informatie
donderdag 12 maart

De meest gestelde vragen en informatie vindt u op de website van de GGD en het RIVM. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de GGD via 050-3674000.
Informatie vanuit de Rijksoverheid.nl