Informatie

Hoe gaat dat eigenlijk, een herindeling?

Bij een herindeling ligt de besluitvorming volledig bij de gemeenteraad. Zij gaat over de bestuurlijke toekomst van zichzelf. Natuurlijk moeten wel alle betrokken gemeenteraden hetzelfde besluit nemen, anders kan een herindeling niet doorgaan.

Een eventuele herindeling is een langjarig traject. Mochten de gemeenteraden 28 februari 2017 besluiten tot een herindeling, dan zal het zeker nog een paar jaar duren voordat die ook daadwerkelijk ingaat. Uiteindelijk moet dan de minister van Binnenlandse zaken een positief advies geven. Ook moeten de Eerste en Tweede Kamer akkoord gaan. De indeling van Nederland in gemeenten is namelijk per wet geregeld.

Waarom denken de gemeenteraden hier over na?

Onze regio kent een lange geschiedenis met nadenken over herindeling. Er wordt al jaren in verschillende samenstellingen door ons en omliggende gemeenten gesproken over herindeling. Alles is een aantal jaren geleden in gang gezet door een traject van de provincie Groningen waarbij gekeken is naar de bestuurlijke indeling van de provincie Groningen. Dat Rapport Grenzeloos Gunnen (pdf, 2,46 MB) was het startsein voor vele gesprekken tussen alle Groningse gemeenten. De hoofdconclusie van het rapport Grenzeloos Gunnen was dat Groningse gemeenten na herindeling meer kracht zouden hebben.

De regio

Het is altijd goed om ook om je heen te kijken voordat je kiest. Op hoofdlijnen ziet het beeld in de omliggende gemeenten er als volgt uit:

  • Op 1 januari 2010 is uit de samenvoeging van Scheemda, Winschoten en Reiderland de gemeente Oldambt ontstaan. 
  • Ten noordwesten gaan Hoogezand-Sappermeer, Menterwolde en Slochteren fuseren tot een gemeente Midden Groningen 
  • Ten zuid-oosten van ons gaan de twee gemeenten Vlagtwedde en Bellingwedde fuseren tot de gemeente Westerwolde 
  • Ten westen van Hoogezand-Sappermeer is al jaren veel te doen om de toekomst van de gemeente Haren. Na veel discussies heeft de provincie besloten dat de gemeente moet gaan herindelen met de gemeente Groningen. 
  • In het zuidwesten, in Drenthe, zijn in het verleden al diverse herindelingen doorgevoerd (bijvoorbeeld Aa en Hunze).
Meer informatie

Gemeente Stadskanaal