Veelgestelde vraag

Zorg en hulp (Wmo)

?
Ik ben uitgenodigd voor een keukentafelgesprek. Hoe werkt dit?

Antwoord op uw vraag


Het keukentafelgesprek is het gesprek dat u heeft met de gemeente als u behoefte heeft aan zorg of ondersteuning. In principe vindt het keukentafelgesprek plaats bij u thuis. U voert het keukentafelgesprek met een Wmo consulent van de gemeente.

Tijdens het gesprek bespreken we verschillende onderwerpen die met uw dagelijks leven te maken hebben. Het gaat bijvoorbeeld over wonen, vervoer, gezondheid, opvoeden en veiligheid. Zo proberen we uw persoonlijke situatie zo goed mogelijk in kaart te brengen. Samen met u kijken we naar de beste oplossing in uw situatie. We kijken eerst naar wat u zelf kunt. Daarna kijken we welke hulp uw naaste omgeving kan bieden. Familie, vrienden, buren of vrijwilligers, bijvoorbeeld. Ook kijken we of u iets kunt hebben aan voorzieningen in de buurt. Als er meer ondersteuning nodig is, zoeken we naar ondersteuning op maat.

Wij raden u aan een familielid of bekende te vragen bij het gesprek aanwezig te zijn. Als u dat wilt kan ook een professioneel en onafhankelijk ondersteuner (link naar vraag over onafhankelijke cliëntondersteuning) bij het gesprek aanwezig zijn. Aan het inschakelen van een professioneel ondersteuner zijn voor u geen kosten verbonden. Als u voor het keukentafelgesprek een onafhankelijk ondersteuner wilt, kunt u dat aangeven bij de gemeente.

Soms is één keukentafelgesprek niet genoeg. Dan volgen er meer gesprekken. Soms schakelt de gemeente een (medisch) adviseur in.

Regelen en aanvragen

Bij deze vraag hoort het volgende product: