Veelgestelde vraag

Bijstand

?
Ik ben jonger dan 27 jaar. Wat moet ik doen als ik bijstand wil aanvragen?

Antwoord op uw vraag


Je schrijft je als werkzoekende in bij het UWV, via www.werk.nl. Na deze inschrijving start je de bijstandsaanvraag op www.werk.nl. Die vul je in totdat je de melding krijgt om binnen twee werkdagen contact op te nemen met de gemeente. Nadat je contact hebt opgenomen met de gemeente, word je ingepland voor een groepsvoorlichting. Tijdens deze groepsvoorlichting krijg je uitleg over de zoekperiode. Van jou wordt namelijk verwacht dat je vanaf de datum van de melding voor de bijstandsuitkering eerst vier weken zelfstandig actief op zoek gaat naar werk of scholing. Na deze vier weken moet je, als dat nog van toepassing is, binnen twee werkdagen de aanvraag doen voor een bijstandsuitkering via www.werk.nl. Na het indienen van de bijstandsaanvraag krijgt je een uitnodiging van het Training en Diagnose Centrum (TDC) voor weer een groepsbijeenkomst. Na deze groepsbijeenkomst wordt beoordeeld of je in de zoekperiode voldoende je best hebt gedaan om werk of een scholingsmogelijkheid te vinden. Wanneer blijkt dat je je onvoldoende hebt ingespannen, dan kan dit gevolgen hebben voor jouw recht op bijstandsuitkering. Je moet daarom alle bewijsstukken die je in de zoekperiode verzamelt bewaren. Deze moet je overleggen op het moment dat daarom wordt gevraagd.

Als je een WW-uitkering ontvangt, mag je je voor een bijstandsuitkering aanmelden vier weken voordat de WW-uitkering afloopt. Direct na de aanmelding gaat de zoekperiode van vier weken in.

Voor vragen over werk en inkomen kun je iedere werkdag langskomen in het gemeentehuis van 9.00 tot 12.00 uur. Dan zijn onze specialisten aanwezig. Bellen kan natuurlijk ook. Wij zijn iedere werkdag tussen 8.00 en 17.00 uur bereikbaar via het algemene telefoonnummer van de gemeente (0599) 631 631.

Regelen en aanvragen

Bij deze vraag hoort het volgende product: