Productinformatie

Rijbewijs

Algemene informatie


U kunt, na het behalen van uw rijexamen, een rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar u bent ingeschreven. U kunt online een afspraak maken  voor het aanvragen van een rijbewijs. Langskomen tijdens de openingstijden van burgerzaken kan ook. 

U kunt een spoedaanvraag doen. U moet het rijbewijs dan voor 14.00 uur aanvragen op het gemeentehuis. U kunt in principe het rijbewijs dan de volgende dag vanaf 9.00 uur ophalen.

Als u geslaagd bent voor uw rijexamen worden er door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) de volgende verklaringen geplaatst:

  • Verklaring voor rijvaardigheid
  • Verklaring voor geschiktheid

Over het algemeen worden deze verklaringen de eerst volgende werkdag na het behalen van het rijexamen door het CBR geregistreerd.

Een rijbewijs is maximaal tien jaar geldig. De datum waarop u uw rijbewijs moet vernieuwen staat op het rijbewijs.

Hoe werkt hetVia internet aanvragen niet mogelijk

Naar het gemeentehuis

U vraagt een rijbewijs aan op het gemeentehuis. U kunt daarvoor langskomen tijdens de openingsuren, of een afspraak maken .

Neem een geldig legitimatiebewijs en een goed gelijkende kleurenpasfoto mee. Bij verlenging van het oude rijbewijs dient u het (bijna) verlopen rijbewijs mee te nemen en een goed gelijkende kleurenpasfoto.

Wat kost het


Het aanvragen van een rijbewijs kost € 39,00 (2018). Voor een spoedprocedure betaalt u € 34,00 (2018) extra. Voor de aanvraag van een rijbewijs heeft u soms een eigen verklaring nodig. De kosten van een eigen verklaring zijn € 37,05 (2018).

Om uw aanvraag in behandeling te nemen dient u vooraf te betalen.