Productinformatie

Nederlandse identiteitskaart

  • U kunt online een afspraak maken  voor het aanvragen van een ID kaart
  • Ophalen na vijf werkdagen
  • Een Nederlandse identiteitskaart kost € 51,00 (2018)

Algemene informatie


U kunt online een afspraak maken  voor het aanvragen van een identiteitskaart. Langskomen tijdens de openingstijden van burgerzaken kan ook.

De identiteitskaart ligt na vijf werkdagen voor u klaar op het gemeentehuis. U kunt een spoedaanvraag doen. U moet de kaart dan voor 15.00 uur aanvragen op het gemeentehuis. U kunt in principe de identiteitskaart dan de volgende dag vanaf 9.00 uur ophalen. Bij vermissing van het document is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Jonger dan 12 jaar?

Zorg dan voor schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het ouderlijk gezag heeft en neem (een kopie van) hun legitimatiebewijs mee.

Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij het aanvragen van de identiteitskaart. Kinderen vanaf 4 jaar moeten ook aanwezig zijn bij het ophalen van de identiteitskaart.

Een identiteitskaart is tien jaar geldig voor volwassenen en vijf jaar voor minderjarigen. Iedereen vanaf 14 jaar en ouder is verplicht zich te kunnen legitimeren (Identificatieplicht in de zorg - bijvoorbeeld ziekenhuisbezoek - geldt voor iedereen. Ook kinderen onder de 14 jaar moeten een identiteitsbewijs bij zich hebben). Met een Nederlandse Identiteitskaart kunt u naar een groot aantal Europese landen reizen. Reist u buiten Europa, dan heeft u een paspoort nodig.

Hoe werkt hetVia internet aanvragen niet mogelijk

Naar het gemeentehuis

U vraagt een identiteitskaart aan op het gemeentehuis. U kunt daarvoor langskomen tijdens de openingsuren , of een afspraak maken .

U moet de volgende zaken meenemen:

  • Goed gelijkende kleurenpasfoto
  • Alle in het bezit zijnde reisdocumenten, ook die verlopen zijn

Jonger dan twaalf jaar? Zorg voor schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene die het ouderlijk gezag heeft en neem een kopie van hun legitimatiebewijs mee. Download hiervoor het formulier Toestemming afgifte van een reisdocument aan een minderjarige (pdf).

Wat kost het


Het aanvragen van een Nederlandse Identiteitskaart kost voor personen vanaf 18 jaar € 51,00 (2018). Voor personen tot 18 jaar kost een identiteitskaart € 29,00 (2018).

Voor een spoedprocedure betaalt u € 47,50 (2018) extra.

Om uw aanvraag in behandeling te nemen dient u vooraf te betalen.