Informatie

Varen

Varen Stadskanaal

Varen door het Stadskanaal is de moeite waard. De verschillende monden, de oude sluizen, de typische kanaalbebouwing en de veenkoloniale kanaalstructuur zijn zeer bezienswaardig. Na het varen kunt u in de centra van Stadskanaal en Musselkanaal ontspannen.

Bedieningstijden bruggen en sluizen

Het vaarseizoen is van 1 mei tot 1 oktober. De actuele bedieningstijden  vindt u op de website van de provincie Groningen. Buiten het vaarseizoen worden bruggen en sluizen op aanvraag bediend.

Aanlegmogelijkheden

Langs het Stadskanaal zijn een aantal speciale aanlegplaatsen met extra voorzieningen.

Passantenhaven Musselkanaal (Spoordok)

Het Spoordok in Musselkanaal heeft een passantenhaven met aanlegsteigers, douche- en toiletruimtes, wasgelegenheid, stortplaats voor chemische toiletten, innamepunt voor vervuild water, gratis WiFi, wasmachine en wasdroger en een boothelling. Bij het Spoordok ligt een camperplaats. Het Spoordok ligt op 200 meter van het centrum van Musselkanaal. De passantenhaven is elk jaar geopend van 1 mei tot 1 oktober.

Voor het aanleggen in de passantenhaven van het Spoordok betaalt u liggeld. Gedurende het zomerseizoen (1 mei tot 1 oktober) betaalt u € 16,10 (per 1 juni 2018) per dag per vaartuig. Voor het gehele winterseizoen (1 oktober tot 1 mei) bedraagt het liggeld in het Spoordok € 100,00 per vaartuig.

Voor vaarrecreatie betaalt u in de gemeente Stadskanaal geen toeristenbelasting.

Stadskanaal

In het centrum van Stadskanaal vindt u tegenover de winkels mooie aanlegplaatsen bij de Eurobrug. In totaal is er 660 meter aanlegsteiger beschikbaar voor recreatievaart. Er is een sanitairgebouw met toiletten, douches, wasgelegenheid en een stortplaats voor chemische toiletten.

De aanlegplaatsen in het centrum van Stadskanaal zijn gratis. U betaalt voor de voorzieningen bij de aanlegplaatsen de volgende tarieven:

  • Elektriciteit: € 1,00 per Kwh
  • Water: € 1,00 per 100 liter
  • Toegang tot sanitaire voorzieningen: Een sleutel is verkrijgbaar bij de brugwachter. U betaalt € 2,50 voor het gebruik (ongeacht het aantal dagen) en € 5,00 borg voor gebruik van de sleutel
  • Douche: € 1,00 per keer

Over het Stadskanaal

Het Stadskanaal loopt van Bareveld naar Ter Apel. In zuidelijke richting tegen de Duitse grens heeft het Stadskanaal een verbinding met het Duitse Haren-Rütenbrockkanaal. Ook ligt daar sinds 2013 een vaarverbinding met Drenthe. In noordelijke richting is er via het Zuidlaardermeer verbinding met het Winschoterdiep.

In 1765 nam de stad Groningen het besluit het Stadskanaal te graven. Hierdoor werd het afvoeren van turf uit de Drents-Groningse veenkoloniën via de stad mogelijk gemaakt. De afvoer van turf uit het Drentse veen ging via de Drentse monden, die allemaal op het Stadskanaal waren aangesloten. Bijna honderd jaar na de start was het kanaal klaar.

In het kanaal liggen zeven historische sluizen, allen rijksmonumenten. Vijf sluizen liggen in de gemeente Stadskanaal, twee in de gemeente Vlagtwedde.

Meer informatie

Gemeente Stadskanaal