Informatie

Westerwolde

Westerwolde

Stadskanaal ligt in Westerwolde. Westerwolde is een streek in Oost-Groningen rondom de riviertjes de Ruiten-Aa, de Mussel-Aa en de Westerwoldse Aa. Westerwolde kenmerkt zich door het lichtglooiende zandlandschap vol met bossen, riviertjes, beekjes en weilanden. Het mooie landschap biedt volop mogelijkheden voor activiteiten als wandelen en fietsen. Westerwolde grenst aan de Veenkoloniën.

Westerwolde is vanouds een esdorpenlandschap. Onstwedde is een voorbeeld van zo een esdorp. Sommige esdorpen ontwikkelden essenzweemdorpen, dat wil zeggen een soort dochterdorpen. Twee voorbeelden van essenzweemdorpen in de gemeente Stadskanaal zijn Smeerling en Ter Maarsch. Smeerling is tegenwoordig een beschermd dorpsgezicht.

Westerwolde heeft een lichtglooiend landschap. Bij de Onstwedder Holte is dat goed te zien. De glooiingen zijn ontstaan in de ijstijd. IJskappen hebben er toen voor gezorgd dat er ‘ruggen’ in het landschap zijn ontstaan. Langs de Ruiten-Aa zijn enkele rivierduintjes te vinden. Bij Ter Wupping bijvoorbeeld. Bij Smeerling ligt het Metbroekbos. Het Metbroekbos is voor Nederlandse begrippen een erg oud bos.

Door de aanleg van kanalen hebben de riviertjes en beekjes in Westerwolde tegenwoordig hun waterafvoerende functie verloren.

Gekoppelde afbeeldingen:

  • Fietsen bij Mussel-A-Kanaal
  • Fietser bij Ter Wupping
  • Landschap bij Veenhuizen
  • Watertje bij Smeerling
  • Weiland met koeien
Meer informatie

Gemeente Stadskanaal