Informatie

Hennep

Het kweken van hennep is illegaal en dus strafbaar. Daarnaast is het gevaarlijk, zowel voor uzelf als voor de omgeving.

Veiligheid

Hennepkwekerijen zorgen voor overlast in woningen en maken buurten onveilig. Voor hennepteelt wordt vaak gebruik gemaakt van illegaal afgetapte stroom en installaties die slecht zijn aangelegd. Daarom levert dit een ernstig gevaar op voor de brandveiligheid. Ook kan schade aan woningen ontstaan door wateroverlast, stank en schimmelvorming.

Criminaliteit

Hennepteelt heeft vaak banden met andere vormen van georganiseerde criminaliteit en kan gepaard gaan met geweld en afpersing. Een hennepkwekerij in de straat zorgt voor een onveilige buurt. Ook kinderen kunnen daar de dupe van worden.

Samenwerking

Het Openbaar Ministerie, de politie, gemeentes, woning­ bouwverenigingen en netbeheerders werken nauw samen om gezamenlijk de hennepteelt hard aan te pakken. Een hennepteler kan geconfronteerd worden met vergaande gevolgen.

Hoe herkent u een hennepkwekerij?

  • Stankoverlast door een sterke, vreemde geur (vergelijkbaar met de geur bij een coffeeshop)
  • Een ‘onbewoond’ huis, dat ’s avonds of ’s nachts regelmatig wordt bezocht
  • Bouw­ en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen
  • Condensvorming op de ramen van een pand
  • Warmteafgifte (bijvoorbeeld warme muren, vloeren en plafonds)
  • Stoomstoringen (bijvoorbeeld knipperende lampen)
  • Voortdurend geluid van afzuiginstallaties
  • Extra ontluchtingspijpen in het dak of tocht (een sterke aan­- en/of afvoer van lucht)
  • Kunstlicht in een huis of gloed van felle lampen die lang branden
  • Dichtgemaakte ramen (bijvoorbeeld rolluiken, folie)

Hennepkwekerij in uw buurt?

Vermoedt u na het lezen van genoemde punten dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld dit bij Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800­-7000 of meldmisdaadanoniem.nl of bel de politie via telefoonnummer 0900-8844.

Wat kan de gemeente doen?

De gemeente kan na het aantreffen van een kwekerij overgaan tot het sluiten van het pand voor een bepaalde periode. Hiernaast kan zij ook een waarschuwing geven met een dwangsom. Verder kan de gemeente een keuringsrapport van de energie installatie in de woning eisen, waarvan de kosten van het rapport voor de eigenaar van de woning zijn. Tot slot kan de gemeente de kwekerij laten opruimen op kosten van de verdachte.

Ons gemeentelijk beleid is vastgelegd in de Beleidsnota drugs- en coffeeshopbeleid gemeente Stadskanaal 2014 en wordt door de burgemeester ten uitvoer gebracht.

Meer informatie

Gemeente Stadskanaal