Productinformatie

Koninklijke onderscheiding voor ondernemers

  • ‘Lintje’: Waardering voor bijzondere verdiensten voor de samenleving
  • Aanvragen in de gemeente waar de decorandus woont
  • Meeste lintjes ter gelegenheid van Koningsdag uitgereikt

Algemene informatie


Een Koninklijke Onderscheiding is een waardering voor bijzondere verdiensten voor de samenleving gedurende een groot aantal jaren. Men noemt de Koninklijke Onderscheiding vaak ‘lintje'. De persoon die de onderscheiding krijgt is de ‘decorandus'. Iedereen kan iemand anders voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding.

De meeste lintjes worden ter gelegenheid van Koningsdag uitgereikt. Aanvragen moeten voor 1 juli van het jaar van uitreiking worden ingediend. Soms wordt een lintje uitgereikt bij een tussentijdse gelegenheid, zoals een jubileum of een afscheid. In dit geval moeten de maatschappelijke verdiensten direct in relatie staan tot de gelegenheid. De aanvraag moet dan vijf maanden van tevoren zijn ingediend.

Hoe werkt het


Formulier uitprinten

U vraagt een Koninklijke Onderscheiding alleen bij ons aan, als de decorandus in onze gemeente woont. Download het formulier Voorstel tot aanvraag van een Koninlijke Onderscheiding (PDF). Stuur het formulier naar gemeente Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal. Het is altijd handig om van tevoren telefonisch contact met ons op te nemen via (0599) 631 631. De gemeente kan u vertellen of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een onderscheiding. Ook kan de gemeente u informatie geven over de procedure.


Via internet aanvragen niet mogelijk

Naar het gemeentehuis

U kunt ook bij ons op het gemeentehuis langskomen om iemand voor te dragen voor een Koninklijke Onderscheiding. Maak van tevoren een afspraak via (0599) 631 631.

Wat kost het


Iemand voordragen voor een koninklijke onderscheiding is gratis.

Wilt u meer weten


Wilt u meer informatie over een koninklijke onderscheiding? Op www.lintjes.nl vindt u veel informatie over Koninklijke Onderscheidingen. Ook kunt u op werkdagen contact met ons opnemen via (0599) 631 631.