Nieuwsbericht
24 okt

Forse vermindering energieverbruik openbare verlichting

RSS

De gemeente Stadskanaal gaat het energieverbruik van de openbare verlichting flink verminderen. Zo zal in 2020 minimaal 20% absolute energiebesparing bij openbare verlichting zijn gerealiseerd ten opzichte van 2013. In 2030 moet deze besparing zelfs zijn opgelopen tot 50%.

Op weg daar naartoe zal in 2020 minimaal 40% van het bestaande openbare verlichtingspark zijn voorzien van energiemanagement en energiezuinige led-verlichting. De gemeente gebruikt momenteel led bij vervanging, reconstructie en nieuwbouw van openbare verlichting.

Over tien jaar zal er 100% led worden gebruikt in openbare verlichting (dus bij 10.000 armaturen). En over vier jaar heeft Stadskanaal al minstens 40% slim energiemanagement in de openbare verlichting, zoals dimmen.

Hiermee onderschrijft het college de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Ook past het in het vooruitstrevend beleid dat de gemeente al jarenlang voert. Wethouder Goziena Brongers zal de genoemde inspanningsbijdragen ondertekenen tijdens de Nationale Klimaattop, op woensdag 26 oktober in Rotterdam.

Tijdens de VNG-Energietop in januari 2015 heeft Stadskanaal al toegezegd dat de doelstellingen in het Energieakkoord haalbaar zijn. Vorig jaar was de bereikte energiebesparing ten opzichte van 2013 al 12,5%. De gemeente maakt haar energieverbruik jaarlijks openbaar via de Klimaatmonitor.

Gepubliceerd op: 24 oktober 2016

Meer informatie

Gemeente Stadskanaal